Store mengder nedbør de siste ukene har styrket den hydrologiske balansen kraftig bare siden nyttår og prisene faller voldsomt. Samtidig har det blåst mye og med voksende magasiner øker sjansene for at 2020 kan bli et år med svært lave priser.

– Det prises inn større og større sannsynlighet for at det blir en priskollaps til sommeren. At magasinene rett og slett blir fulle. Da kan vi kanskje få priser som i 2015. Den sannsynligheten øker hver dag fordi hydrologien bedrer seg, sier senioranalytiker i Nena, Sigbjørn Seland, til Europower Energi.

Gjennom hele sommeren 2015 lå systemprisen i mesteparten av landet mellom 10 og 13 øre/kWh og var til tider ned i 8 øre/kWh.

Prisene fortsetter å falle etter at hydrologien har forbedret seg med 15 TWh siden nyttår. Foto: Shutterstock

– Det er vært helt enorme nedbørsmengder de siste ukene. Snømagasinene har blitt veldig sterke og forventa tilsig utover vår og gjennom sommeren har økt voldsomt i løpet av de tre siste ukene, sier Seland.

15 TWh på 14 dager

Og nedbøren har virkelig fått følger. Ifølge krafthandler i BKK, Haakon Knudstad, har den hydrologiske balansen forbedret seg med 15 TWh bare siden nyttår, og mot slutten av neste uke ser det ut til å gå mot et overskudd på 10 TWh.

– Det er en lenge siden man har gått med så stort overskudd. Da blir det konkurranse om å få produsert og prisene faller, sier Knudstad til Europower Energi.

Og sammen med mer vindkraft i systemet hvert eneste år skaper den økte kraften i magasinene en mer dramatisk situasjon enn tidligere. Men Knudstad vil ikke konkludere med at det blir fullstendig kollaps til sommeren.

– Nei, blir det tørt herfra og inn så skjer det jo ikke. Men sommeren ser helt annerledes ut nå. Sannsynligheten for at det blir veldig lave priser gjennom 2020 er større nå enn før, men det kan fremdeles bli tørt, sier han.

Dermed er det duket for sannsynlighetsregning for markedsaktørene om hvorvidt prisene fortsetter å stupe, eller om man klarer å kontrollere ressursene.