Teknologien som snakker med elbiler. Enode-trioen ble gründere samme dag regjeringen stengte landet. Enode har fanget oppmerksomheten til store strømselskaper og verdens viktigste start-up-investor med teknologi for å «snakke» med elbiler... Selskapet lager et API – et programmeringsgrensesnitt på norsk – som kort fortalt lar strømselskapene kommunisere med elbiler og andre energikrevende utstyr og apparater ute hos kundene sine. Dermed kan strømforbruk og lading tilpasses produksjonen og prisnivået i markedet... Nøyaktig ett år etter oppstart har gründerne oppnådd både rakettvekst og å oppfylle en felles guttedrøm. (Dagens Næringsliv, 7/4 Side 12-13)

Koster 837 000 å rive hver turbin på Smøla. 56,9 millioner kroner regner Statkraft med det vil koste å rive Smøla vindpark. Tallet kommer fram i forbindelse med dokumentasjon på garantistillelse for fremtidig riving av vindparkene Smøla, Hitra og Kjøllefjord, som Statkraft har sendt NVE. Slik garantistillelse gjøres for å sikre at vindkraftselskapene setter av penger til å rydde opp når vindparkenes levetid er over. (Energiteknikk, 6/4)

Hver andre nye bil er elbil. Salget av nye biler i mars lå hele 23,1 prosent over samme måned i fjor. Halvparten av alle nye biler som ble solgt, går kun på strøm. I alt ble det solgt 15.321 nye personbiler i mars. Av disse var 82 prosent elbiler eller ladbare hybridbiler. Dersom vanlige hybridbiler legges til, utgjorde disse gruppene av biler nesten 90 prosent av nybilsalget i mars, viser tall fra Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV). (Finansavisen, 7/4 Side 33)

Kraftig lynnedslag ga trafobrann og strømbrudd. 191 kunder var fremdeles strømløse tirsdag kveld etter at det begynte å brenne i en trafo på Fursetfjellet i Molde, melder Istad Nett. Årsaken til brannen skal ha vært et kraftig lynnedslag. Brannen er slukket og vegen blir stengt en periode, melder brannvesenet. På det meste var det 1870 kunder uten strøm. (NRK Møre og Romsdal, 6/4)

Norsk Vind: Ber departementet avgjøre Skorveheia vindkraftverk. Daglig leder Per Ove Skorpen i Norsk Vind har hatt kraftig motvind mot Skorveheia-prosjektet siden folkemøte på Kvanvik våren 2019, men han har fortsatt ikke gitt opp. (Avisen Agder, 6/4)

Energieffektivisering av bygg kan kutte 10 prosent av strømforbruket. Bygningsmassen i Norge har et samlet lønnsomt potensial for energieffektivisering på 13 TWh. Det viser en ny analyse fra NVE... – Særlig næringsbygg peker seg ut med potensiale for effektivisering på omtrent 9 TWh. Tilsvarende tall for småhus er ca. 3 TWh og for boligblokker er det mindre enn 1 TWh, sier direktør for Energi- og konsesjonsavdelingen, Inga Nordberg. – De billigste tiltakene er energioppfølging, natt- og helgesenking av temperatur, etterisolering av vegg og kaldloft, styringssystem for belysning, energieffektivt belysningsutstyr og tiltak på ventilasjon, forklarer Nordberg. (Byggmesteren, 6/4)

Consto Dambygg har signert sin første kontrakt. Like før påske signerte det nyopprettede selskapet Consto Dambygg AS sin første kontrakt med Statkraft Energi om rehabilitering av totalt syv dammer i Eringsdalen og Norddalen i Høyanger. De syv dammene skal fornyes og tilpasses dagens myndighetskrav. Kontraktsformen er generalentreprise og kontraktens størrelse er på i underkant av 300 millioner kroner uten merverdiavgift, skriver Consto i en pressemelding... Ferdigstillelse er satt til desember 2024. (Bygg.no, 6/4)

Nasa-drone klarte seg første natt alene på Mars, drives av solceller. Helikopterdronen Ingenuity har kommet seg trygt gjennom sin første natt ute i kulden på Mars og forbereder seg på den første flyturen over den røde planeten. Nasa sier overnattingen er «en viktig milepæl»... Et solcelledrevet batteri på Ingenuity må dermed sørge for nødvendig oppvarming for å hindre at elektronikken på dronen fryser og ødelegges i Mars-natten, der temperaturen kan falle til minus 90 grader. (VG Nett, 6/4)

Det kan bli streik i kraftsektoren. Fire nettselskaper og én kraftentreprenør kan bli rammet av streik. 9. april møtes NHO og LO til mekling om lønnsoppgjøret. Dersom meklingen ikke fører frem, vil 562 ansatte i Energi Norges medlemsbedrifter bli tatt ut i streik fra søndag 11. april, skriver Energi Norge på sin nettside. (Energiteknikk, 6/4)