Denne uka stilte kraftkonsernet Lyse opp for lokalavisen Stavanger Aftenblad og svarte på forbrukernes spørsmål om strøm. I løpet av 5,5 timer kom det inn 118 spørsmål – som fem Lyse-ansatte fra ledelsen og kommunikasjonsavdelingen besvarte.

– Hvorfor gjorde dere dette?

– Vi ønsker å bidra til at den viktige samfunnsdebatten er best mulig opplyst og at diskusjoner tas på det samme kunnskapsgrunnlaget. Det er et stort informasjonsbehov og vi som sitter på mye kunnskap, da må vi stille opp og hjelpe folk å forstå hvorfor ting er som de er, forteller kommunikasjonssjef Atle Simonsen i Lyse til Europower.

Han håper at innsatsen blir belønnet med tillit fra forbrukerne, men avviser at motivet er merkevarebygging.

– Det har ikke vært vårt fokus. Det skulle bare mangle at vi stiller opp og svarer på det kundene våre lurer på og jeg synes det er en god idé for flere kraftselskap. Jeg er opptatt at vi svarer på en ærlig og åpen måte og tar selvkritikk der hvor vi har gjort noe feil. Det er alltid ting vi kunne gjort annerledes, men få eller ingen kunne forutse denne situasjonen vi nå er i, svarer han.

– Mange ønsker at vi skal kunne selge strøm billig på fastpris

Det var et stort spenn i hva folk lurte på, kan Simonsen fortelle.

– Vi er i en region som er utsatt for de høyeste prisene og dette er noe som opptar mange. Det er veldig forskjellige spørsmål, alt fra hvor pengene til Lyse blir av, hvem som bestemmer over kraftmarkedet, hva som betyr hva på fakturaen, hvordan priser settes osv. Også er det mange som ønsker at vi skal kunne selge strøm billig på fastpris, sier han.

– Hva er ditt inntrykk av folks kunnskapsnivå om strøm og energi?

– Folk kan utrolig mye om strøm. Vi hadde et lignende nettmøte for et år siden og da var spørsmålene mindre komplekse og de lurte mer på hva ting var, nå lurer de mer på hvorfor ting er som de er og hvordan ting henger sammen. Nå har vi jo diskutert strømpris, grunnrenteskatt, flaskehalsinntekter, og overføringskapasitet i lunsjen og på familiemiddag i snart et år, folk har fått mye mer kunnskap om sammenhengene, avslutter han.