1) Disse tjente mest i kraftbransjen - se alle skattetallene

(8. desember)

Hafslund-sjef Finn Bjørn Ruyter passerte i 2019 Statkraft-sjef Christian Rynning-Tønnesen i skattbar inntekt. Men en annen Statkraft-direktør slår dem begge

2) Historisk: For første gang negativ strømpris i Norge (5. juli)

Aldri tidligere har vi hatt negativ strømpris her i landet. Det får vi tidlig mandag morgen i Sør-Norge. Strømprisen i Norge har stadig falt til nye bunn-nivå og utviklingen fortsetter inn i juli.

3) Derfor hopper Agder over Skagerak, og går rett til Glitre

(15. september)

Fusjonsprosesser mellom Agder Energi og Skagerak Energi har havarert flere ganger, blant annet fordi Agder-eierne har sagt nei. Nå håper Agder-styrelederen at de skal klare å fusjonere med Glitre.

4) Strømpris-kollaps: Snart mer lønnsomt å la vannet fosse forbi turbinene (2. april)

Systemprisen for torsdag er nede på 4,75 euro/MWh. Det er så lavt at det snart ikke er lønnsomt for produsentene å kjøre vannet gjennom turbinene.

5) Nye krav skaper enorm usikkerhet for vannkraften (7. desember)

Det er lettere panikkstemning i vannkraftbransjen. Nye EU-krav kan bety at norske kraftverk må bygges annerledes, for eksempel med mye større vanninntak. Vi har sett på de praktiske konsekvensene av taksomonien.

6) Tysklandskabel ga årets høyeste strømpris i Sør-Norge

(8. desember)

Ikke siden romjulen i fjor, har Sør-Norge hatt høyere strømpris enn vi får i morgen. Det til tross for at det verken er kaldt eller vindstille. Årsaken er tysklandskabelen NordLink.

7) Elvia mener de kan gjøre en bedre jobb enn Statnett (3. desember)

Norges største nettselskap Elvia ber om å få mer ansvar. På enkelte områder mener selskapet at de kan gjøre bedre jobb enn Statnett. De vil også ha innsyn i kraftprodusentens produksjonsplaner.

8) Ny bunnrekord: Strømprisen nede i 0,66 øre i morgen (5. juni)

Lørdag slår strømprisene alle tidligere bunn-rekorder. Både den nordiske systemprisen, norske områdepriser og norsk timepris er de laveste i historien.

9) Nye krav til funksjonelt skille (1. juli)

Regjeringen har lagt frem de endelige forskriftene for funksjonelt skille. De løser opp på noen krav, men strammer inn på andre.

10) Mer ekstremt enn noen gang - kan bli laveste strømpris på 20 år (5. februar)

Vannmagasinene fylles og en mulig priskollaps kryper stadig nærmere.

11) De mest og minst pålitelig nettselskapene (14. september)

Meløy Energi Nett hadde flest langvarige strømavbrudd i fjor. I gjennomsnitt opplevde Meløy-kundene 7,6 ganger at strømmen ble borte i mer enn tre minutter.

12) Onsdag er strømprisen i Oslo 1 øre/kWh (17. november)

Kraftprisene fortsetter å falle. Aldri tidligere har vi sett så lave priser i november. Onsdag er områdeprisen i Oslo 1,07 øre/kWh, det billigste noen gang i november. I den billigste timen er prisen 0,14 øre/kWh.

13) NVE-sjefen valgte ekstern kandidat til å lede energi- og konsesjonsavdelingen (29. november)

NVE-sjefen vektla tung forvaltningserfaring fremfor intern kompetanse og erfaring, da valget falt på Inga Nordberg som direktør for den nye samlede energi- og konsesjonsavdelingen. Dagens direktør for energiavdelingen ble vraket.

14) Kan få negative strømpriser - nå slippes verdier rett i havet

(17. april)

Dagens kraftpriser dekker knapt nok marginalkostnaden. Produsenter tvinges til å slippe vannet rett i havet. Fortsetter det slik kan vi få negative priser også i Norge.

15) Så mye har de de store selskapene økt nettleien (6. januar)

De fleste store nettselskapene har økt nettleien kun med økningen i elavgiften. Norges nest største nettselskap, Tensio, har derimot jekket opp nettleien kraftig.

16) Forbrukerdirektøren knallhardt ut mot strømsalg-bransjen: – Kundene blir lurt (15. oktober)

– Halvparten av strømkundene føler seg lurt. Og enda verre enn det, de har grunn til å føle seg lurt, sier Inger Lise Blyverket i Forbrukerrådet. Hun oppfordrer de største selskapene til å gå foran og redusere antall strømavtaler.

17) Slik skal den nye nettleien være (5. februar)

NVE vil overlate til nettselskapene å bestemme hvilken nettleie-modell de skal velge, men gir selskapene ingen valg i at effekttariffene skal fases gradvis inn.

18) Alle vindkraftkonsesjoner skal gjennomgås på nytt (19. juni)

Stortinget vedtar i dag at regjeringen skal gjennomgå alle eksisterende vindkraftkonsesjoner for mulige feil, og eventuelt trekke tilbake tidligere vedtak. Ingen konsesjoner vil få forlenget byggefrist etter 2021.

19) Hevder det der god fremdrift i fusjonsforhandlinger

(11. november)

Agder Energi og Glitre hevder det er god fremdrift i fusjonsforhandlingene. Det første eiermøtet ble gjennomført tirsdag. Nå gjenstår eiermøter 12. og 16. november.

20) Obos-gevinst på 700 mill. på salg av kraftvirksomheten (15. mai)

Obos solgte nylig sin kraftvirksomhet, Obos Energi, til den sveitsiske fondsforvalteren Fontavis. Nå fremgår det at Obos fikk en gevinst på rundt 700 millioner kroner på salget.

21) Kan bli store endringer i inntektsrammen - antall linjekilometer kan forsvinne ut (7. desember)

I stedet for å telle linjekilometer, vurderer RME å heller regne på effekt og distansen effekten blir fraktet. Effektavstand kan bli den nye faktoren nettselskaper må forholde seg til.

22) Skepsisen til vindkraft øker (17. september)

Mens 40 prosent av befolkningen i fjor var positiv til vindkraft på land, svarer bare 32 prosent det samme i år. Skepsisen til havvind øker også.

23) Ny storfusjon på gang: Agder og Glitre (15. september)

To giganter som ikke grenser til hverandre, vurderer å slå seg sammen. Agder Energi og Glitre Energi har til sammen 300.000 nettkunder og 11 TWh kraftproduksjon

24) Juli: Nok en bunnrekord for strømprisen (30. juli)

I juni var kraftprisen historisk lav. Det varte ikke lenge. Endelige tall for juli viser at kraftprisen ble enda lavere denne måneden. I Sør-Norge falt prisen med 95,5 prosent fra i fjor.

25) Fire konserndirektører i Statnett vil overta etter Lont

(12. november)

Det er kommet inn 23 søkere på stillingen som ny konsernsjef i Statnett. Fire av dem sitter i dag i konsernstyret i Statnett.

26) Norsk kraftproduksjon 32 milliarder mindre verdt på ett år

(24. mars)

Forward-kontraktene tilsier at verdien på norsk kraftproduksjonen vil bli 32,6 milliarder kroner lavere i 2020 i forhold til 2019. Produsentens inntekter blir redusert til en drøy tredjedel.

27) Agder Energi tildeler sju nye kontrakter (17. januar)

Agder Energi tildeler nå kontrakter til sju selskaper for å teste ut fleksibilitet i strømnettet gjennom pilotprosjektet NorFlex.

28) Laveste strømpris noensinne; nok en gang (3. juni)

Områdepriser i Sør-Norge stuper til nye rekorder med smeltingen og det hjelper ikke med reduserte eksportmuligheter. Onsdag var områdeprisen 1,53 øre/kWh.

29) Vannkraft-krakk i BKK (14. februar)

En uvanlig tørr høst ga 40 prosent lavere vannkraftproduksjon for BKK enn samme kvartal året før.

30) Strømprisen kan falle ned mot null i helgen (7. februar)

Systemprisen for lørdag er satt til under 14 øre/kWh. Systemprisen for søndag kan bli betydelig lavere, og tradere sikrer posisjonene sine.