Månedsprisen i mars endte på 187 øre/kWh i alle de tre prisområdene i Sør-Norge. Forrige rekord var i desember da prisen endte på 177 øre.

Prisen lengre nord endte på 17,3 øre i Midt-Norge (NO3) og 15,1 øre i Nord-Norge. Dette er ikke ny bunnrekord for de nordlige områdene. Tilbake i juli 2020 endte månedsprisen i NO3 på 2,7 øre.

Det blir imidlertid satt en solid prisdifferanse-rekord mellom de ulike landsdelene. I Sør-Norge er var strømmen 10,8 ganger dyrere enn Midt-Norge, og 12,4 ganger dyrere enn Nord-Norge.

117 øre i strømstøtte

Med den nye rekordnoteringen i Sør-Norge, blir det også satt nye rekord i strømstøtte-utbetaling. I desember var prisen altså litt lavere, og støttenivået var kun 55 prosent.Siden da er støttenivået hevet til 80 prosent.

Støtten i mars kommer til å bli 117 øre/kWh når momsen er inkludert.

Nesten alle land setter rekorder

Skal vi sammenligne med andre land er det euro/MWh som gjelder. Månedsprisen i Sør-Norge (192 euro) ligger høyt, men ikke høyest.

I de to danske prisområdene endte månedsprisen på 227 og 235 euro, mens i Tyskland ble fasiten 252 euro, og i Nederland 261 euro. Den høyeste månedsprisen finner vi England med 300 euro.

Alle disse landene setter ny rekord i høy månedspris.

I Sør-Sverige setter derimot ikke nye rekorder. Der er prisene i de to prisområdene henholdsvis 123 og 146 euro. Sverige har høyere månedspriser en det tidligere.

I andre enden av skalaen finner Nord-Norge. 15,5 euro/MWh er den billigste strømmen i hele Europa. Deretter kommer Midt-Norge med 17,8 euro, og de to nord-svenske prisområdene med 21,8 euro.

Markedet tror på ny rekord i april

Spørsmålet ingen kan svare på, er om det vil bli satt nye rekorder neste måned. En indikator er prisen på den nordiske april-kontrakten på Nasdaq.

Den omsettes i øyeblikket for rundt 161 euro/MWh, som er godt over den nordiske systemprisen i mars som endte på 145 euro. April-kontrakten har i tillegg steget betydelig de siste dagene. I forrige uke ble den omsatt for under 120 euro.

For å få finne ut hvilken april-pris Nasdaq-markedet forventer i Sør-Norge, må vi i også se på Epad-kontraktene. De viser hvilken differanser markedet forventer mellom systempris og områdepris.

Epad-kontraktene for alle de tre prisområdene i Sør-Norge omsettes for rundt 55 euro. Dette må legges til april-kontrakten, og da er vi på 216 euro/MWh.

Det tyder på at markedet tror at det vil bli satt enda en ny prisrekord i Sør-Norge i april.

Epad-kontraktene har imidlertid lav omsetningen, og må regnes som en litt tynn indikator. Disse kontraktene er likevel et utgangspunkt for bilaterale avtaler i hvert enkelt prisområde.