Dette er ny rekord i prisområde NO2, som strekker seg fra Buskerud til Hordaland.

Det ble satt prisrekord i dette området både tirsdag og onsdag, og altså enda en rekord i morgen torsdag.

Hvor mye forbrukerne ender opp med å betale, kommer an på hva slags forbruker man er.

Uten støtte: 7 kr per kWh

Vi kan begynne med det som må betale aller mest: Hytteeierne. De har ingen form for støtte, og må betale full moms.

Inkludert moms er døgnprisen i NO2 torsdag 656 øre/kWh. Så kommer elavgift, Enova-avgift, nettleie, og påslag - de to siste avhengig av hvilket nettselskap og strømavtale man har. Rundt regnet utgjør disse fire elementene 50 øre/kWh samlet.

Det totale prisen hytteeierne må betale per kWh passerer dermed 7 kroner.

Over 4 kroner - etter strømstøtte

Bedrifter har heller ikke strømstøtte, men har i de fleste tilfeller et momsregnskap hvor momsen blir trukket fra. Med en strømpris på 525 øre pluss 50-øringen i avgifter og nettleie, ender bedriften dermed på rundt 5,75 kroner per kWh.

Strømstøtten gjør at privatkunder må betale mindre enn bedrifter. Hvor høy strømstøtten blir i august vet vi ikke før måneden er ferdig. Vi kan likevel gjøre et anslag.

Gjennomsnittlig døgnpris i NO2 så langt i august er 360 øre/kWh. Hvis dette snittet holder seg ut måneden, vil det utløse en strømstøtte på 290 øre/kWh.

Dermed blir regnestykket 525 øre pluss moms, som blir 656 øre. Så må vi legge på 50-øringen i nettleie/avgifter/påslag, og da er vi på 706 øre/kWh - det samme som hytteeierne. Men vi må altså trekke strømstøtten på 290 øre, og da ender vi på 416 øre/kWh.

Oppsummert må privatkundene i det sørligste prisområde torsdag betale godt over 4 kroner per kWh - etter strømstøtte.

Ekstremt dyrt, men likevel billigere i NO1 og NO5

Også NO1 (Østlandet) og NO5 Vestlandet) når også nye høyder i morgen torsdag. Der er døgnprisene henholdsvis 339 og 317 øre/kWh.

Vi kan gjøre tilsvarende regnestykke for privatkundene i disse områdene. Heller ikke her vet vi hvor mye strømstøtten blir denne måneden, men vi kan gjøre et anslag ut i fra døgnprisene så langt i august.

I NO1 er snittet i august 259 øre/kWh, og det vil utløse en strømstøtte på 189 øre. I NO5 er snittet 254 øre/kWh, som vil gi 184 øre i strømstøtte.

Når vi summerer strømpris, alle avgifter, nettleie, påslag, men trekker fra strømstøtten, betyr det at privatkundene i NO1 i morgen torsdag vil betale rundt regnet 285 øre/kWh for strømmen ferdig levert.

For NO5 er tallet 262 øre/kWh.

Lengre nord i landet er livet enklere, der er strømmen fortsatt tilnærmet gratis. Døgnprisen i NO3 (Midt-Norge) er 10 øre/kWh i morgen, mens den er 1,4 øre i NO4 (Nord-Norge).