Sjefanalytikeren i Volue Insight presenterte sine tall på Distriktsenergis årskonferanse onsdag.

Mens markedet på Nasdaq tror at strømprisen i første kvartal neste år (Q1-23) vil bli rundt 175 øre/kWh i Sør-Norge, legger Lilleholt på ytterligere 50 øre – altså 225 øre/kWh.

Dette er godt over rekordprisene vinteren som var. Snittprisen i januar, februar og mars var rundt 150 øre/kWh.

En av grunnene til at Lilleholt tror på en spinndyr vinter, er at vannmagasinene ikke kommer til å fylles opp igjen til normalt nivå. Om situasjonen de nærmeste månedene sa han følgende:

– Selv med de våteste værscenariene vi kan finne, så klarer vi ikke normalisere magasinene i Sør-Norge nå. Det er lite vann nå, det kommer til å være lite vann også etter at snøen har smeltet. Det betyr at vi må se til hva prisene kommer til å bli i utlandet, sa Lilleholt.

Prisen kan bli 400 øre

Spørsmålet er hvordan prisene blir til vinteren når forbruket øker igjen.

– Det kan skje veldig mye værmessig i løpet av 6 måneder. Blir det ekstremt vått, kan vi fylle magasinene våre, og da blir bildet annerledes, sa han.

Når han har regnet seg fram til en pris på 225 øre/kWh første kvartal 2023, så har han lagt normal nedbør til grunn.

– Hvis det blir tørt i hele perioden frem til årsskiftet vil det være snakk om helt andre priser. Da kan strømprisen bli både 300 og 400 øre/kWh, sa han.

Med nettleie og avgifter vil en spotpris på 4 kr/kWh gi en pris ut mot forbruker på rundt 5,50 kr/kWh avhengig av nettleie – men strømstøtten vil dekke to tredjedeler av dette.

Lilleholt la vekt på at alt av prisanalyser er mye mer usikre nå enn de var for noen år siden. Den usikre situasjonen i Europa og mye uregulerbar vindkraft skaper store utfallsrom.

– Bedre enn å stikke fingeren i lufta

I en samtale med Europower sier Lilleholt at analysemiljøene nå virkelig får testet systemene sine.

– Systemene blir helt klart satt på prøve. Vi er inne i en situasjon som aldri tidligere har blitt analysert. Vi har aldri tidligere tatt høyde for en krig som påvirker energisituasjonen i hele Europa, og vi har mye ny energiproduksjon å forholde oss til. Analysene er likevel bedre enn å bare stikke fingeren i lufta å tro noe om hvordan markedet skal bli, sier Lilleholt.

Analysene hans viser at Q1-23 blir det dyreste kvartalet. Inneværende kvartal regner han med prisen i Sør-Norge vil ende på rundt 140 øre/kWh, mens Q4-22 kan ende på rundt 177 øre.

Men det er i Sør-Norge. I de to nordligste prisområdene er historien en helt annen, sier han. Der regner Lilleholt med at prisen vil bli rundt 30 øre i Q1-23 samtidig som prisen altså kan bli 225 øre i sør.