Prisforskjellene mellom nord og sør har aldri vært større, skrev Europower mandag sist uke. Forrige søndag og mandag lå prisene i Sør-Norge over sju ganger høyere enn prisene lenger nord.

Søndag og mandag er det langt større forskjeller. Nå er spotprisen i de sørlige områdene (NO1, NO2 og NO5) mer enn ti ganger høyere enn i Midt-Norge og Nord-Norge (NO3 og NO4).

Laveste priser i år

Søndag og mandag er spotprisen i nord på under 130 kroner/MWh. Det er den laveste prisen i disse områdene så langt i år.

I sør ligger derimot prisen på drøyt 1350 kroner/MWh. Med et par unntak har prisen ligget på dette nivået i nesten to uker, etter at prisen nådde en foreløpig januartopp med nesten 1940 kroner/MWh den 10. januar.

</p><p>På toppen av denne prisen kommer nettleie og avgifter.</p><p>Som Europower fortalte tidligere i januar, så har daglig leder i Distriktsenergi, Knut Lockert, sendt et brev til OED der han ber om at det settes ned <a href="https://www.europower-energi.no/news/2-1-1144605">et uavhengig utvalg som skal granske de nasjonale prisforskjellene</a>.</p><p>Den svenske regjeringen ga torsdag ordre om at Svenska kraftnät må levere hyppige rapporter om <a href="https://www.europower-energi.no/nett/sverige-griper-inn-i-situasjonen-som-skaper-store-prisforskjeller-i-norge/2-1-1149393">hva de gjør for å redusere prisforskjellene</a>. Begrensinger i det svenske nettet er en viktig årsak også til de store prisforskjellene i Norge.</p><p class="subhead" data-element-type="subhead" data-element-label="Body subhead">Mellom-Europa langt dyrere</p><p>Mandagens spotpriser viser at prisnivået i de to nordligste svenske områdene er på nivå med prisene i nordligste del av Norge. I Sør-Sverige er prisen knapt 62 euro/MWh – altså under halvparten av prisnivået i Sør-Norge.</p><p>Norge har imidlertid på langt nær de høyeste strømprisene mandag. Tyskland, Østerrike, Frankrike og Benelux-landene ligger alle på over 240 euro/MWh. Altså betaler mellomeuropeerne rundt 80 prosent mer for strømmen enn man må gjøre i Sør-Norge – eksklusive tariffer og avgifter.</p>