Denne rørledningen er 1.224 kilometer lang og går langs bunnen av Østersjøen fra Russland til Tyskland.

– Vi har all rett til å innføre en embargo på leveransene av gass gjennom rørledningen Nord Stream 1, sa visestatsminister Aleksandr Novak til statlig russisk TV mandag.

Per i dag brukes nesten hele rørledningens kapasitet, ifølge Novak. Han mener en embargo vil være tilsvarende Tysklands beslutning om å stanse prosessen med å godkjenne rørledningen Nord Stream 2.

– Føler seg presset

Novak sier russiske myndigheter føler seg presset i retning av en embargo, men at gasseksporten ikke stanses foreløpig.

EU-landene importerer fortsatt store mengder russisk naturgass, tross de omfattende sanksjonene som er innført mot Russland etter invasjonen av Ukraina.

Tysklands statsminister Olaf Scholz advarte senest mandag om at energiimport fra Russland er helt avgjørende for å dekke Europas kraftbehov.

Voldsomme prishopp

USA vurderer stans i importen av russisk olje for å straffe Russland for Ukraina-krigen. Aleksandr Novak mener oljeprisen da kan stige til 300 dollar fatet.

Usikkerheten som følge av Ukraina-krigen førte mandag til voldsomme hopp i prisene på både olje og gass. Nordsjøoljen kostet på ett tidspunkt 139 dollar fatet, og de europeiske gassprisene steg over 50 prosent til over 300 euro per megawattime.

Russland er inntil videre den største eksportøren av naturgass til EU. Norge ligger på andre plass.