Mandag blir gjennomsnittlig spotpris for Sørlandet (prisområde NO2) på 2,24 kr/kWh før nettleie og avgifter, viser tall fra Nord Pool.

Samme dag blir strømprisen i Midt-Norge og Nord-Norge på 3,34 øre/kWh. Prisene i sør er altså 66 ganger høyere enn prisene i nord.

I denne sammenheng dekker Sørlandet det gamle Vestfold, Telemark, Agder, Rogaland og sørlige del av Vestland, med til sammen rundt 1,3 millioner innbyggere.

Lørdag ble det satt ny rekord i prisforskjell mellom nord og sør – da var prisene i sør 50 ganger prisen i nord. Mandag blir altså den rekorden slått ettertrykkelig.

</p><div style="width:100%!;margin-top:4px!important;text-align:right!important;"><a class="flourish-credit" href="https://public.flourish.studio/visualisation/10463894/?utm_source=embed&amp;utm_campaign=visualisation/10463894" target="_top" style="text-decoration:none!important"><img alt="Made with Flourish" src="https://public.flourish.studio/resources/made_with_flourish.svg" style="width:105px!important;height:16px!important;border:none!important;margin:0!important;" /></a></div><p>Prisene i slutten av juni ligger dermed på det nivået som kraftanalytiker Tor Reier Lilleholt i Volue har anslått for <i><a href="https://www.europower-energi.no/nyheter/regner-med-strompris-pa-225-ore-i-vinter/2-1-1229061">kommende vinter</a></i>.</p><p>De høye spotprisene i sør kommer også i kjølvannet av at strømprisen fremover i tid har skutt i været. Europower fortalte mandag denne uka om <a href="https://www.europower-energi.no/kraftmarked/ny-prisrekord-igjen-hostprisen-pa-strom-skyter-i-varet-etter-russlands-gasstrekk/2-1-1240700">nye toppnoteringer for høstprisene</a>. </p><p>En faktor er at prisen i nord mandag er <b>den laveste siden november 2020.</b> Prisene i Midt-Norge og Nord-Norge ligger på 2–4 øre/kWh gjennom hele døgnet. Mandag er det ikke prissmitte fra Nord-Sverige til de nordlige delene av Norge. Nord-Sverige har priser som i snitt er mer enn ti ganger så høye som i Midt- og Nord-Norge.</p><p class="subhead" data-element-type="subhead" data-element-label="Body subhead">Over 2 kr/kWh i ei uke </p><p>Med mandag har sju av de siste åtte dagene på Sørlandet brakt strømpriser før nettleie og avgifter på over 2 kr/kWh. Juni ligger dermed an til å bli en av de dyreste strømmånedene gjennom tidene, til tross for at vi nå er midt på sommeren.</p><p>Som Europower fortalte torsdag, kommer de høye prisene i sør samtidig med at fyllingsgraden i vannmagasinene er på historisk lavt nivå, <a href="https://www.europower-energi.no/kraftmarked/strommarkedet-pa-tre-minutter-aldri-for-vart-lavere-fyllingsgrad-pa-sorlandet-produsentene-virker-ubekymret/2-1-1244495">uten at det ser ut til å bekymre produsentene</a>.</p><p> </p>