Det er duket for utskiftinger i kommunikasjonsavdelingen i Olje- og energidepartementet (OED), når kommunikasjonsrådgiver Peder Qvale slutter etter fire år.

Til Europower forteller Qvale at han fikk en mulighet han ikke kunne si nei til.

– Det er ingen spesiell grunn til at jeg slutter, men det var en mulighet som kom litt ut av det blå, forteller han.

– Hvordan har det vært å jobbe i OED?

– Det har vært en utrolig lærerik opplevelse. Jeg kom inn i 2017 uten erfaring fra departement eller embetsverk, så det var litt oppoverbakke først. Men jeg hadde jo jobbet mot OED som journalist i Teknisk Ukeblad, så det var ikke helt vilt å komme inn der. Å jobbe i OED har gitt meg mange muligheter; jeg har fått reist, sittet tett på politisk ledelse, snakket med veldig mange av landets journalister, krevet taler og kronikker. I det hele tatt fått bryne meg på hele spekteret, sier Qvale.

Har jobbet under fem statsråder

Da Qvale startet i 2017, var det Terje Søviknes (Frp) som var olje- og energiminister, han satt frem til 2018. Da var det Kjell-Børge Freiberg (Frp) som tok over, og han satt til 2019. Deretter var det Sylvi Listhaug (Frp) som ble olje- og energiministeren, men det ble et kort opphold i departementet, før Høyres Tina Bru tok over i 2020. Nå er det Marte Mjøs Persen (Ap) som er sjefen. Qvale altså jobbet under fem ulike statsråder.

– Hvem var «best»?

– Hm, jeg kan jo ikke si hvem som var best. Alle var flinke på hver sin måte. Alle har sine sterke sider, og det er klart at den som til enhver tid er statsråd, former det du jobber med.

Uavhengig av politikerne kommer jeg til å savne alle de folkene som sitter rundt i departementet og hjelper oss i kommunikasjon å finne riktig fakta. Men mest av alt kommer jeg nok til å savne kollegene mine kommunikasjonsavdelingen. Der har du en bukett herlige mennesker, sier han.

TikTok med Tina Bru

Bedt om å trekke frem noe morsomt eller fint som han har opplevd i de fire årene, forteller han;

– Det var Tina Bru som viste meg TikTok. Og jeg lastet ned appen som 37-åring. Men så kom det en instruksjon til alle i regjering at statsråder ikke fikk bruke TikTok. Det innebar at jeg i ledige øyeblikk stakk innom kontoret og viste noen klipp, slik at hun kunne få med seg noe av det som skjedde der. Vi blir jo nære politikerne og godt kjent med menneskene. Det har utelukkende vært positivt og gøy, sier han til Europower.

Snart skal Qvale starte som seniorrådgiver i Knowit Experience.

– Der skal jeg skrive litt, være rådgiver og kanskje ha litt prosjektledelse. Det blir en variert jobb der jeg får brukt hele spekteret av bakgrunnen min.

– Så det er farvel til energi?

– Ja, det er det. Inntil videre i alle fall. Jeg har jo vært journalist og jobbet med energi i TU for noen år siden, nå har jeg vært her i fire år. Det er viktig å prøve noe nytt og ikke gå seg fast i et spor. Alle trenger å gjøre noe de ikke har gjort før, oppfordrer han avslutningsvis.