Målet med notering er å skaffe penger til utvikling av den gigantiske battericellefabrikken i Mo i Rana.

Freyr ønsker å bygge i alt fem fabrikker de neste årene. I 2025 håper selskapet å kunne tilby en årlig kapasitet på 43 GWH. Det skal være nok til å kunne dekke staten Californias behov for lagringskapasitet eller dekke batteribehovet til rundt 80 000 elbiler.

Vil investere 20 mrd

Freyr opplyser i en pressemelding at det planlegges investeringer på opp mot 20 milliarder koner.

Gründer og styreleder Torstein Dale Sjøtveit sier målet er å bli en av Europas største batteriprodusenter. Han peker på at noteringen på New York Stock Exchange er betydelig milepæl for Frey.

– Vi ser det som en sterk anerkjennelse av vekststrategien vår. Sammenslåingen med Alussa Energy og børsnoteringen sikrer kapital som gjør det mulig å realisere planene om å etablere en ledende europeisk battericelleprodusent i Norge, sier han.

Bred støtte

Freyr-sjef Tom Jensen ser fram til å komme i gang med byggingen.

– Vi har en unik mulighet til å utvikle bærekraftig og lønnsom industri i Norge det neste tiåret. Med støtte fra investorer og partnere som Innovasjon Norge, Helgeland Invest, Sintef, NTNU, Rana Kommune, politikere, næringsorganisasjoner og det norske teknologimiljøet er vi klare til å realisere den unike muligheten Freyr og Norge har, sier konsernsjef Tom Jensen i meldingen som ble sendt ut kort tid før han selv entret podiet på NYSE og ringte med bjellen.

Statsminister Erna Solberg gratulerte Freyr og uttrykte begeistring. Foto: Skjermdump fra Freyr live

Mange av partnerne han nevnte sendte gratulasjoner gjennom en sending på Freyrs nettside i forkant av bjelleseremonien.

Blant dem var statsminister Erna Solberg, Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre, Innovasjon Norge ved toppsjef Håkon Haugli og Sintef-sjef Alexandra Bech Gjørv.