Det er ikke mer enn drøyt to år siden Freyrs gründer og styreleder, Torstein Dale Sjøtveit, fortalte om planene om å bygge en gigantisk batterifabrikk i Mo i Rana.

Batteriparken skulle dekke 700 dekar, og koste opp imot 40 milliarder kroner.

For å kunne realisere drømmen måtte disse milliardene skaffes. Selskapet opplevde sterk interesse etter det ble notert på gråmarkedet, OTC-listen på Oslo Børs, i august i fjor. Verdien tok seksgangeren frem mot slutten av året.

Fusjon og børsplaner

I år ha prosjektet tatt flere steg videre. Freyr har slått seg sammen med Alussa Energy og dannet holdingselskapet Freyr Battery, en fusjon som ventes å bli bekreftet denne uka etter at den ble banket gjennom på Alussas generalforsamling i forrige uke.

Også den private kapitalutvidelsen på 600 millioner dollar i forbindelse med fusjonen mellom Alussa og Freyr samt fusjonen mellom Freyr Battery og Freyr forventes å være fullført denne uka.

Det var januar at de de to selskapene varslet børsnotering i New York og at de ville danne et kombinert selskap med en proforma egenkapitalverdi på rundt 1,4 milliarder dollar (rundt 12 milliarder kroner).

På vei inn på verdens største aksjebørs

Torsdag realiseres børsplanene. Da tar styreleder Dale Sjøtveit og co Freyr Battery på verdens største aksjebørs, nemlig New York Stock Exchange (NYSE) - på Wall Street i hjertet av finansverdenes mekka. Aksjen har fått børstickeren FREY.

Selskapet selges inn som en viktig bidragsyter til det grønne skiftet med ord som "100 prosent ren norsk kraft fra vann og vind", "perfekt lokasjon i arktisk klima i Nord-Norge" og "Nordisk kvalitet".

Freyrs kommunikasjonsdirektør Hilde Rønningsen bekrefter overfor Europower Energi at Freyr Batterys ordinære aksjer vil være i handel på NYSE fra torsdag, men skriver i en epost at noen aksjonærers aksjer, blant andre legacy Freyr AS aksjonærer, ikke vil kunne omsette sine aksjer på NYSE før Security and Exchanges Commission har godkjent et såkalt S-1 registration statement. Det er ventet å skje i løpet av få dager.

Mulig fabrikk også i Nord-Amerika

Freyr Battery ønsker å bygge opptil 43 GWh batteriproduksjonskapasitet innen 2025. I tillegg har selskapet varslet at det kan bli aktuelt å bygge en batterifabrikk også i Nord-Amerika

Freyrs aktivitet innen vindenergi i Sjonfjellet Vindpark er skilt ut og blir dermed ikke en del av det børsnoterte selskapet.