– Vi tror at hydrogen vil bli en hjørnestein i den nye økonomien. Når vi nå beveger oss til ideen om nullutslippsforbruk, er teknologiene for å fange karbonutslippene avgjørende. ZEG Power har designet en en-trinns prosess som produserer hydrogen og fanger karbondioksid, og som også forbedrer økonomien, sier konsernsjef Michael Binnion i selskapet Questerre i en børsmelding. Selskapet er både børsnotert i Oslo og i Toronto.

ZEG Power har lenge blitt ansett som et lovende gründer-selskap innen blått hydrogen. Selskapet ble etablert i 2008, som en "spin-off" fra Institutt for Energiteknikk (IFE) på Kjeller.

Støtte fra Nysnø, Enova og StartupLab

Selskapet er også en av de utvalgte satsingene til det statlige investeringsselskapet Nysnø. ZEG Power, som i en tidlig fase holdt til i StartupLab, har også fått støtte av Enova.

Nå er selskapet kommet i en fase hvor kommersialisering av teknologien og det å knytte til seg partnere står sentralt. Blant annet er det inngått avtale med Bellona og ZEG Power om hydrogen og karbonnegative løsninger. Et annet samarbeid er med CCB som skal etablere et pilotanlegg på CCB Energy Park, vegg i vegg med mottaksanlegget for CO2 på Kollsnes.

Questerre opplyser i meldingen at de vil utforske mulighetene for anvende ZEG Power-teknologien for å produsere rent hydrogen og/eller ren kraft fra Questerres Clean Gas-prosjekt. Questerre vil i så fall ha enerett til ZEG Power-teknologien i Canada i en periode på ett år fra ferdigstillelse av prosjektet.

– En unik mulighet

Kathrine K. Ryengen, som er kommersiell sjef for ZEG Power, gleder seg over avtalen med Questerre.

Kathrine K. Ryengen. Foto: ZEG Power

– Deres Clean Tech Energy-prosjekt i Quebec er en unik mulighet for oss å kommersialisere teknologien vår i Canada. Vi vil bygge på erfaringene fra prosjekteringen som nylig ble gjennomført for vårt første anlegg i CCB Energy Park i Kollsnes, på vestkysten av Norge, der vi forventer at produksjonen vil starte i 2022, sier hun i børsmeldingen.