Det handler om Varanger Kraft, Troms Kraft, Salten Kraftsamband og Bodø Energi.

Rett før sommeren kom regjeringen med et forslag om å etablere et nordnorsk fond med offentlige og private midler. Målet er at fondet skal bli ekspert på å finne og utvikle gode bærekraftige prosjekter i landsdelen.

Opptil 800 mill i investeringer

Fondet skal være på minst 400 millioner kroner og det er tenkt at staten og de private investorene skal bidra med halvparten hver. Målet er at fondet skal øke til 800 millioner kroner

Nylig ble det kjent at en gruppe som kaller seg Nordnorsk investornettverk ville kjempe for å få lov til å etablere dette fondet. Nettverket består av en rekke aktører fra ulike bransjer, blant andre eiendom og oppdrett.

Gjennom det nyetablerte selskapet Pilar kapital håper gruppen å vinne anbudet om å stå for den private delen av fondet, mens Investinor skal stå for de statlige investeringene.

Det er dette initiativet som kraftkvartetten nå stiller seg bak. I en melding skriver de blant annet at de vil se på mulighetene for at de som kraftselskaper kan bidra til å løfte den kapitalen som trengs for å møte Statens tilbud.

– En interesse av å bidra til næringsvirksomhet

– Vi kom i kontakt med disse private investorene og fant fort ut av vi har de samme målene. Som kraftselskap har vi en regional samfunnsrolle og en interesse av å bidra til ny næringsaktivitet og grønn vekst i regionen. Vi trenger aktivitet i nettet, sier Stein-Gunnar Bondevik, direktør for samfunnskontakt i Troms Kraft til Europower.

Bondevik, som kun uttaler seg på vegne av Troms Kraft, peker på at dette initiativet skiller seg fra tidligere forsøk på fondsetablering.

Vil være aktiv investor

– Her får næringslivet engasjere seg økonomisk og mulighet til å påvirke utviklingen av fondet fra starten. Vi i Troms Kraft ser det som vår naturlige oppgave som en stor aktør å være med å løfte et slikt fond. Slik kan vi være med å utvikle lønnsomme virksomheter og regionen som helhet. Vi ønsker å være en aktiv investor og jobbe tett med de aktuelle bedriftene, sier han.

Troms Kraft har ennå ikke tatt stilling til hvor mye penger det eventuelt kan være aktuelt for dem å gå inn med i fondet.