Det opplyser regjeringen i en pressemelding. Nyheten kom i forbindelse med at den avtroppende regjeringen i dag har lagt frem sitt forslag til statsbudsjett.

– Vi foreslår å innføre en avgift på landbasert vindkraft med 1 øre/kWh. En moderat avgift balanserer hensynet til å gi inntekter til vertskommunene samtidig som avgiftens negative virkninger på investeringsinsentiver begrenses, sier finansminister Jan Tore Sanner (H).

Regjeringen varslet allerede i revidert nasjonalbudsjett at de ville skattlegge vindkraft på land hardere. Saken ble sendt på høring, og der ble det foreslått å basere avgiften på kraftverkets installerte effekt.

– For å imøtekomme næringen foreslår regjeringen i stedet å basere avgiften på kraftproduksjon, skriver regjeringen i dagens pressemelding.

Den nye skatten krever EØS-rettslige avklaringer.

– Det foreslås derfor at avgiften trer i kraft fra den tid departementet bestemmer. Det er lagt opp til at første innbetaling av avgiften skjer i 2023. Forutsatt at avgiften gjelder fra 1. januar 2022, anslås avgiften å gi inntekter på om lag 165 millioner kroner i 2022, bokført i 2023, skriver regjeringen.