– Forrige uke hadde jeg mitt siste eierskapsmøte med Equinor. Det var det siste eiermøtet for Olje- og energidepartementet, uttalte olje- og energiminister Tina Bru (H) til Dagens Næringsliv onsdag.

Hun overlater ansvaret for Norges største selskap til næringsminister Iselin Nybø.

Equinor er børsnotert både i Oslo og New York, men den norske staten eier 67 prosent av aksjene. I Equinors (tidligere Statoil) 50 år lange historie har OED hatt ansvaret for eierstyringen. Men fra og med 1. juli er den nye eieren Nærings- og fiskeridepartementet (NFD).

– Oljepolitikken skal være her i Olje- og energidepartementet, men eierpolitikken skal være i Næringsdepartementet – der den strengt tatt hører hjemme, slår Bru fast.

Vil ha vekk oljen

SV kastet seg raskt på ballen. Partiet varsler i dag at ved et eventuelt regjeringsskiftet fra høsten skal OED bort i sin nåværende form. I stedet skal det opprettes et nytt departement med ansvar for grønn energi og omstilling. Et mulig navn på dette departementet er Klima- og energidepartementet.

– Vi vil skape et nytt og framtidsrettet departement som skal løse de store utfordringene vi står foran. I altfor mange år har oljeselskapene fått holde sin klamme hånd over Olje- og energidepartementet, sier SVs energipolitiske talsperson Lars Haltbrekken til Klassekampen.