Det er særdeles uklokt av Frp å gjøre helomvending i Acer-saken, mener Frp-topp og tidligere olje- og energiminister Tord Lien.

Onsdag ble det kjent at Frp stiller seg bak et forslag fra Senterpartiet og Rødt om å si nei til videre tilknytning til EUs energibyrå (Acer).

Partiet snur dermed 180 grader siden daværende oljeminister og nåværende Frp-nestleder Terje Søviknes la fram Acer-saken for Stortinget våren 2018. Søviknes kalte den gangen kritikken og motstanden av Acer for «skremselspropaganda».

– Gavepakke

Snuoperasjonen er særdeles uklok, sier Lien til Dagbladet.

– Acer er en gavepakke til norsk industri. Det sikrer våre aktører å få spille med samme regler som alle aktørene i EU. Uten en forsikring om at norske aktører behandles likt, kan man bare glemme store satsinger på havvind i Norge, for eksempel, sier han.

Acer skal skape et felles europeisk energimarked ved å samkjøre ulike regler og sørge for utbygging av strøm- og gassnett.

Også i FpU er reaksjonene sterke.

– Mye tyder på at stortingsgruppen til Frp ikke har forstått hva Acer faktisk går ut på. Acer gir muligheter for klimakutt og styrking av norsk økonomi, sier sentralstyremedlem i FpU Herman Fåne til Dagbladet.

Han tror vedtaket bunner i frykt for Senterpartiet og omtaler det hele som «reinspikka populisme».

Terje Søviknes ønsket torsdag ikke å kommentere saken.

Uro foran landsmøte

Saken kan skape mer uro foran Frps landsmøte i helgen. Tidligere torsdag ble det kjent at hele kommunestyregruppa i Halden melder seg ut av Frp i protest mot retningen partiet er i ferd med å ta.

Det er en lite lystig oppkjøring for Sylvi Listhaug, som lørdag skal velges til ny partileder.

Overfor NTB torsdag varslet hun at hun vil rendyrke og spisse Frps profil. Blant annet skal motstanden mot EU flagges tydeligere.

– Norge er blitt for flink til å følge EU i ett og alt, sier Listhaug, som selv er ihuga EU-motstander.

– Linjeskifte

Til NTB onsdag omtalte Frps miljøpolitiske talsperson Gisle Meininger Saudland Acer som et «kompromiss» Frp hadde gått med på.

Det reagerer Høyres Stefan Heggelund på.

– Jeg kjenner meg overhodet ikke igjen i at det var et kompromiss. Tvert imot opplevde jeg at olje- og energiministeren, som var fra Frp, var veldig opptatt av at vi skulle få til dette. Og det opplevde jeg fra resten av Frp også.

– Opplever du dette som et linjeskifte fra Frp i energipolitikken?

– Det er et klart linjeskifte. Og jeg syns det er rart. Det er bra å være med i Acer, sier Heggelund.

(©NTB)