Europower har tidligere skrevet om at det bare er 22 vannkraftprosjekter med til sammen en halv TWh i årsproduksjon som er satt i drift i år. Man må tilbake til 1996 for å finne så få prosjekter som har startet produksjon.

Vil bety høye priser

En gjennomgang Fornybar Norge har gjort viser en drastisk nedgang i konsesjoner gitt til produksjon av fornybar energi i Norge de siste årene. Samtidig forventes det at forbruket skal øke fremover.

– Norge står midt i en konsejsonstørke. Det er kritisk og betyr at det nesten ikke er ny kraft på vei de nærmeste årene. Med mindre utviklingen snus, vil det bety høye priser for både vanlige folk og næringslivet, sier leder av Fornybar Norge Åslaug Haga i en pressemelding.

Fornybar Norge overtar som interesseorganisasjon 1. januar, da Energi Norge og Norwea blir slått sammen.

Kilde: Ny kraftproduksjon - NVE (nye konsesjoner i siste kvartal i 2022 er ikke med i statistikken)

Løsningene finnes

Haga mener Norge både har teknologien og resursene til å løse denne utfordringen.

– Heldigvis finnes løsningene. Teknologiene er på plass og vi har ressurser i form av vann, vind og sol til å øke produksjonen. Det kan til og med gjøres uten subsider. Men myndighetene må legge til rette for det, både gjennom et riktig utformet skattesystem, et bedre kraftnett og politisk vilje til å gi nye konsesjoner.