En investering i italiensk solenergi for sju år siden utviklet seg til et mareritt både for EAM Solar og flere norske investorer.

Dagens Næringsliv har gjennom flere artikler fortalt historien om den tidligere analytikeren Viktor E. Jakobsen og EAM Solar som fikk penger av flere rike norske familier til kjøpe solparker i Europa og investere i den grønne økonomien.

Mente seg utsatt for svindel

Like etter at EAM Solar kjøpte 41 solkraftverk i Italia mente selskapet seg utsatt for svindel. Siden den gang har selskapet og Jakobsen kjempet en beinhard kamp mot selgerne i retten.

Etter flere år med rettsrunder falt omsider dommen i 2019 og flere ble dømt for subsidiebedrageri. Men i januar i år ble det kjent at en ankedomstol i Milano hadde snudd og frikjent de som ble dømt i forrige instans. EAM anket imidlertid denne dommen.

Tilbake til ankedomstolen

Og nå har høyesterett talt. I en børsmelding torsdag morgen skriver EAM Solar at The Supreme Court of Cassation har annullert frifinnelsesdommen fra januar. Dermed blir straffesaken sendt tilbake til ankedomstolen for nye behandlinger.

EAM Solar skriver i meldingen at de de oppfatter det slik at dommen fra 2019 nå blir gyldig igjen, det vil si at EAM har vært offer for kontraktsvindel i forbindelse med oppkjøpet av solparkene.

Aksjekursen steg kraftig, over 30 prosent torsdag morgen, og ble pauset. Siden ble det åpnet for handel igjen og kursen stiger over 40 prosent.