Hver torsdag i rundt en måned har det foregått demonstrasjoner mot vindkraft utenfor Stortinget i regi av organisasjonen Motvind. Sylvi Listhaug (Frp) er blant de som har møtt opp på demonstrasjonene for å vise sin støtte.

– Vi kommer til å være her ut hele juni på torsdager for å vise at vi er seriøse. Vi er vanlige mennesker med økosorg. Mange drar det såkalte grønne kortet når det gjelder vindkraft, men man redder ikke klimaet ved å ødelegge natur og det er det viktigste. Vi støtter alle de vindkraftutsatte områdene i landet. Det er vårt formål, sier leder for Motvind i Oslo og Viken, Marianne Haugen, til Europower Energi.

Kampanjeleder Jan Helge Vassbø (t.v.) , demonstrant Sigbjørn Vindingstad og leder for Motvind i Oslo og Viken, Marianne Haugen, var blant de fremmøtte utenfor Stortinget torsdag. Foto: Mats W. Greger

I tillegg til demonstrasjonen utenfor Stortinget har Motvind nå folk på plass ved flere vindkraftanlegg i Norge, ifølge Haugen. Blant annet ved Buheii, Tysvær, Vardafjell, Haramsøy og Øyfjellet.

Planlegger aksjoner

Generalsekretær i Motvind, Rune Haaland, forteller til Europower Energi at de nå planlegger å saksøke flere vindkraftselskaper og at de har utvidet sin juridiske avdeling for nettopp å ta flere utbyggere til retten.

– Vi planlegger et motangrep neste uke.

– Hva vil det si?

– Vi er lei av å se på miljøkriminalitet og vi kommer til å involvere politiet. Vi ser at man er fryktelig hardhendte i utbyggingene. Man er grådige, har dårlig tid og blåser for eksempel i hekketid der fugl ligger på reir, sier Haaland.

Ifølge han er det utrolig hva NVE godkjenner av konsesjoner og han er svært kritisk til saksbehandlingen. Blant prosjektene der utbyggere skal saksøkes av Motvind nevner han vindkraftverk på Haram, Tysvær, Buheii, Øyfjellet, Nord-Odal, Frøya og Stadt.

– Det finnes en horeunge i staten

Motvind er svært kritiske til NVE og Haaland sier blant annet at kunnskap som finnes i vannkraftseksjonen i NVE ikke finnes i vindkraftseksjonen.

– Det finnes en horeunge i staten og det er NVE sin vindkraftseksjon. Det er et møkkareir av en annen verden, sier han.

Haaland navngir også en person i NVE han mener har tatt ordførere med på fylleturer på statens regning for å påvirke politikerne.

– Det er så tette bånd mellom bransje og myndigheter at det lukter dårlig av det, sier han.

Europower Energi har vært i kontakt med personen i NVE som velger å ikke uttale seg om beskyldningene fra Haaland. Ifølge NVE har de hatt problemer med personangrep i sosiale medier i forbindelse med flere vindkraftkonsesjoner. De understreker at konsesjoner ikke blir gitt av enkeltpersoner.

Ønsker høyere saklighetsnivå

Direktør for konsesjon i NVE, Rune Flatby, sier til Europower Energi at NVE overhodet ikke kjenner seg igjen i de beskyldningene, påstandene og karakteristikkene som Haaland kommer med.

Direktør for konsesjon i NVE, Rune Flatby, etterlyser høyere saklighetsnivå i vindkraftdebatten. Foto: Haakon Barstad

– Det er helt legitimt å være kritisk til NVE eller uenig i våre vedtak, men jeg tror den offentlige debatten er tjent med et litt høyere saklighetsnivå, sier Flatby.

Torsdag var den femte torsdagen på rad Motvind holdt demonstrasjon utenfor Stortinget, og de planlegger å være tilstede også de fire neste torsdagene.