Pressemelding:

Kontraktstildelingen forutsetter prosjektfinansiering for Dogger Bank A og B og omfatter bestilling av 190 turbiner.

Installering utenfor kysten av nordøst-England vil fordele seg på 95 turbiner for hver av de første to fasene av Dogger Bank.

Først i verden

Dette blir de første Haliade-X-turbinene på 13 megawatt som installeres i verden. Én omdreining av en Haliade-X 13MW-turbin kan produsere nok elektrisitet for ett britisk hjem i mer enn to dager.

Som en del av avtalen vil GE Renewable Energy etablere sine havneaktiviteter ved Able Seaton Port i Hartlepool. Havnen vil fungere som base for turbinserviceutstyr og installasjons- og ferdigstillingsvirksomhet for Dogger Bank A and B.

Dette vil sikre leveranse av bestanddeler til hver av GEs Haliade-X 13MW-turbiner til spesialhavnen, blant annet motorcellen, tre tårnseksjoner og tre 107 meter lange blader, for formontasje ved Able Seaton-havnen før transport ut til Nordsjøen for installering.

320 ansatte

Denne aktiviteten vil skape 120 fagstillinger ved havnen under byggeperioden. Turbin-installeringen for Dogger Bank A forventes å starte i 2023.

GEs service-team vil lokaliseres sammen med Dogger Banks drifts- og vedlikeholdsteam i Port of Tyne. Samlet antall stillinger hittil i nordøst-England knyttet til utvikling og drift av havvindparken Dogger Bank er dermed 320.

– Jeg er svært fornøyd med at så mange fornybar jobber kommer i Nordøst-England som resultat av vår verdensledende havvind-industri. Prosjekter som Dogger Bank er nødvendige for å skape jobber, sikre vekst og håndtere klimaendringer for en grønnere fremtid etter koronapandemien. Jeg ser frem til å følge fremdriften i tiden som kommer, sier Storbritannias energiminister Kwasi Kwarteng i en kommentar.

25 års levetid

Havvindparken Dogger Bank Wind er et fellesprosjekt (joint venture) mellom SSE Renewables, som er operatør for byggingen av vindparken, og Equinor, som blir driftsoperatør for prosjektet på 3.6 GW gjennom hele dets levetid på minst 25 år.

Prosjektet ligger over 130 km utenfor Englands nordøstkyst og får kapasitet til å levere strøm til opp mot 4,5 millioner britiske hjem hvert år når utbyggingen er fullført i 2026. På grunn av anleggets størrelse og skala bygges det ut i tre faser etter hverandre; Dogger Bank A, Dogger Bank B og Dogger Bank C.

Pressemeldingen fra Equinor er forkortet og redigert av Europower Energi.