I går ble Terje Lien Aasland innsatt som ny olje- og energiminister, og både Energi Norge og vindkraftutbyggernes interesseorganisasjon Norwea tok til orde for at Aasland bør skynde seg å ta tak i vindkraft både på land og til vann.

– Vi skal fase ut fossil energibruk og erstatte den med ny fornybar energi. I tillegg skal vi sikre ren og rimelig kraft til etablering av ny industri. Dette krever vindkraft, både til havs og til lands, for få det til i tide, uttalte administrerende direktør Åslaug Haga i Norwea til Europower.

Ikke overraskende har vindkraftmotstanderne i Motvind Norge en annerledes innstilling.

– Vi ber statsråden huske Arbeiderpartiets eget slagord i valgkampen: Det er vanlige folks tur nå. Energipolitikken er i altfor stor grad blitt lagt på bransjens premisser og til kraftbransjens gunst, nå er det vanlige folks tur. Det betyr forsyningssikkerhet av rimelig kraft må være viktigere enn overskuddsproduksjon av dyr kraft, sier styreleder Eivind Salen i Motvind til Europower.

Kommer med utfordring

Motvind mener utbygging av vindkraft skaper problemer heller enn å løse dem.

– Vi satser på at den nye statsråden fra Arbeiderpartiet kjenner partiets navn og historie, der velferd og arbeidsplasser ble bygget på det fantastiske konkurransefortrinnet rikelig tilgang på stabil, billig vannkraft er. Det er å ta knekken på både velferden og arbeidsplassene, å gi dette vekk ved å koble oss altfor sterkt på et altfor stort og dysfunksjonelt europeisk marked, der de høye prisene smitter over til oss og gir oss problemer vårt samfunn ikke er laget for, sier han.

På den bakgrunn kommer Motvind Norge med en utfordring til Aasland;

– Vi utfordrer den nye statsråden til å ta et oppgjør med en energipolitikk som har ført landet ut i krise, i stedet for å videreføre den, sier Salen.

De oppfordrer også til å ta grep i den betente Fosen-saken.

– Vi forventer at statsråden tar grep i Fosen-saken, og trekker tilbake konsesjonen Høyesterett har dømt ugyldig fordi den bryter med folkeretten, sier Salen – som i samme åndedrag gratulerer Aasland med utnevnelsen.

– Vi ønsker også statsråden lykke til og inviterer til godt samarbeid, avslutter Salen.