Norges Bank Investment Management, eller Oljefondet som de fleste kjenner de som, forteller i en pressemelding at de for første gang har gjort en investering direkte i i unotert infrastruktur for fornybar energi.

Oljefondet blar opp 1.375 millioner euro, noe som tilsvarer 13,9 milliarder norske kroner, for 50 prosent av det sin er den nest største havvindparken i verden.

Selgeren er danske Ørsted. De vil fortsette som deleier, og vil også stå som operatør for havvindparken.

– Vi er glade for å ha gjennomført vår første investering i unotert infrastruktur for fornybar energi og ser fram til å samarbeide med Ørsted, som er markedsledende innen havvind. Borssele 1 & 2 er et godt prosjekt, og investeringen er i tråd med vår strategi om å bygge en portefølje av vind – og solkraftanlegg av høy kvalitet, sier Mie Holstad, direktør for eiendom- og infrastrukturinvesteringer i Norges Bank Investment Management.

Vindparken har en installert produksjonskapasitet på 752 MW og produserer energi tilsvarende det årlige elektrisitetsforbruket til rundt én million nederlandske husstander. Her må det påpekes at innbyggerne i Nederland har et noe lavere strømforbruk enn innbyggerne i Norge.

Borsele 1 & 2 ble ferdigstilt i fjerde kvartal i fjor. Den ligger 23 km fra den nederlandske kysbyen Zeeland, og det er en såkalt bunnfast havvindsinstallasjon. Totalt er det 94 vindturbiner av typen Siemens Gamesa som hver yter 8 MW. De står på mellom 14 og 36 meters dyp.

– Unotert infrastruktur for fornybar energi er en ny aktivaklasse for fondet, som vi investerer i for å bedre fondets totale diversifisering, sier Nicolai Tangen, leder for Norges Bank Investment Management.

Ørsted er for mange kjent som danskenes svar på Equinor. De har imidlertid solgt seg ut av olje- og gassvirksomheten, og fokuserer utelukkende på fornybare energiprosjekter.

Havvind er ikke like lønnsomt som olje og gass, men de bunnfaste havvindparkene nærmer seg et kostnadsnivå der de kan settes opp uten subsidier. Havvindaktører som Ørsted, og også norske Equinor, tjener til tider godt på havvind gjennom avtalene som inngås, samt ved å selge seg ned ved fortjeneste etter hvert som prosjektene modnes.