Zephyr, med Olav Rommetveit i spissen, har fått merke den sterke, lokale motstanden mot landbasert vindkraft i Norge på kroppen. Ikke minst på Haramsøya har protestene vært heftige, men dette vindkraftverket er er nå bygd og i drift. Selskapet mistet også konsesjonen på Dalsbotnfjellet, et prosjekt selskapet jobbet med i ti år.

Rommetveit uttalte derfor til Europower i fjor høst at selskapet ville sette norsk landvind på pause og at de ville konsentrere seg om vindsatsingen i Sverige. For tiden jobber selskapet med flere landvindprosjekter i Sør-Sverige.

– Prosjektporteføljen vår på land i Sverige er i tidlig fase og vi jobber med i underkant av 1000 MW, forteller han om den svenske satsingen.

– Bra at kommunene får veto

Nå gleder Rommetveit seg over at den norske regjeringen igjen ønsker for å sette i gang nye prosjekter.

– Det er bra at kommunene får en hånd på rattet og kan legge ned veto. Det gjør det lettere for oss å komme i dialog med dem og realitetsbehandle prosjekter når de vet at de kan stoppe prosjektet underveis, sier Rommetveit til Europower.

Nå er derfor Zephyr klare til å gå i gang med nye landvind-prosjekter i Norge i tillegg til prosjekter i Sverige.

– Ja, vi har allerede noen følere ute. Vi håper flere kommuner vil åpne for utvikling av vindkraft. Som nasjon har vi et kraftproblem som må løses, så det er viktig å komme i gang. Hvis ikke risikerer vi å få kraftunderskudd allerede om fire år. Det vil uansett være noen svært krevende kraft-år fram mot 2030. For det er først da vi kan få den første havvinden på plass.

Viktig med bred politisk enighet

Derfor mener han det haster med å komme i gang med mer vindkraft og ikke minst havvind på lengre sikt

– Det er viktig å legge til rette for grønn industri og arbeidsplasser langs kysten, og da må kraftsystemet tilby 100 prosent fornybar og konkurransedyktig kraft. Mesteparten av denne kraften bør til land slik at vi kan sikre kraftoverskudd og lave kraftpriser, elektrifisere Norge og kunne etablere nye grønne industriarbeidsplasser. Vi har alle forutsetninger – ikke minst naturressursen som ligger i vinden.

Zephyr

Eies av Østfold Energi Vindkraft (50 prosent), Glitre Energi (25 prosent) og Vardar Boreas (25 prosent).

Har 20 ansatte totalt - 7 av disse i Sverige.

Han peker på at er viktig med bred politisk enighet som varer over lang tid. Helst i 20-30 år frem mot 2050 - når vi skal være klimanøytrale.

– Det tar tid å bygge kompetanse og nye grønne arbeidsplasser. Da kan man ikke vingle og endre politikken hvert fjerde år. I tillegg må vi ha kloke prosesser som ivaretar alle interessekonflikter på en god måte.

Storsatsing i Sverige på havvind

Zephyr jobber i dag med to store havvind-prosjekter i Sverige på til sammen rundt 10 TWh. Prosjektene, som har fått navnet Poseidon og Vidar, er begge er tenkt plassert i Skagerak. De har en avstand på minimum 25 km fra svenskekysten og 35 km fra norskekysten.

Hver av dem vil trolig ha 61-94 vindturbiner på 260-340 meter. Selskapet er i gang med konsekvensutredninger, miljøstudier og andre kartlegginger av de to aktuelle områdene med en kapasitet på rundt 1400 MW hver. Planen er at de skal være i gang i 2031.

– Vi mener vi har funnet to arealer som er godt egnet. Begge prosjektene handler om flytende vind, sier Rommetveit.

Krever enormt med kapital

Zephyr gjør foreløpig dette på egen kjøl, men Rommetveit mener det vil være naturlig å få inn en partner på et tidspunkt.

– Det er veldig store prosjekter og det vil kreve enormt med kapital for å bygge ut. Vi vil også måtte bygge en stor organisasjon for å gjennomføre konsekvensutredninger og detaljprosjektering rundt dette.

Samtidig skal det også bygges opp leverandør- og teknologikjeder.

Zephyr Vind AB har foreløpig sju ansatte i Gøteborg. Med de ansatte i Norge er det totalt 20 ansatte i vindkraftselskapet.

Det har kommet en del kritikk fra norske politikere, som er skeptiske til havvindprosjektet - som vil ligge inntil norskegrensen i Skagerak. Bekymringene handler blant annet om blinkende lys som kan ses fra Norge og biologisk mangfold.

Dette tar Rommetveit helt med ro.

– Det har vært høringer om prosjektet både i Norge og Sverige. Det er naturlig at vi, i den fasen vi er i nå, får innspill på hva som skal utredes, før myndighetene kan bestemme om det blir gitt konsesjon eller ikke.

Vurderer norsk havvind

Han forteller at Zephyr også snuser på norsk havvind og snakker nå med flere potensielle samarbeidspartnere.

– Ja, vi vurderer norsk havvind og har nylig sendt innspill til OED. Vi er opptatt av at arealene blir godt utnyttet slik at vi ikke sløser med vindressursen. Del-arealene må også være store nok til at turbinleverandørene finner det attraktivt å levere til prosjektene. Samtidig må det også være rom for å teste ut ny teknologi.