«Opp med hode, frem med kassen, når montør Mehammer er på plassen blir det strøm både på kjøkken og dassen», skriver Anne-Marte Mehammer under et bilde publisert på hennes Instagramkonto «energi.annemarte».

25-åringen er energimontør i BKK. Gjennom Instagramkontoen deler hun stort og smått fra arbeidshverdagen sin.

Å ha litt høydeskrekk anser Anne-Marte Mehammer som en fordel når hun skal klatre opp i stolper. Foto: Privat

Kontoen, som nå har over 2400 følgere, ble opprettet etter oppfordring fra en kollega.

– Da fant jeg ut at jeg får bare prøve ut dette her. Jeg prøver å knipse litt bilder når jeg er på jobb, og når jeg kommer hjem så legger jeg ut litt, sier Mehammer.

– Målet med Instagramkontoen er jo å vise fram hva vi driver med som energimontører.

Å vise fram livet som energimontør er hun ikke fremmed for. Tidligere har Mehammer også snappet for «Montørjentene».

Montørjentene er et utvalg i Elektroarbeidernes fagforening. De jobber for å beholde og rekruttere kvinner til elektrofaget. I dag har de både en egen Instagram- og en snapchat-konto.

På Mehammers egen konto, kan man blant annet se bilder av Mehammer som klatrer i stolper, borrer, lager kabelmerker og river gamle stolper.

«Arbeidsdagen min er høyspent, men jeg er alltid klar for å lyse opp dagen din!» står det under ett annet av de mange Instagrambildene.

– Med Instagramkontoen håper jeg at jeg kan inspirere andre jenter og gutter til å bli energimontører. Vi trenger jo folk. Det er en bransje som er i full vekst, sier Mehammer.

Trosser høydeskrekken

Første året på videregående startet Mehammer egentlig på studiespesialisering, men det gikk bare to dager før hun byttet over til Elektro-linjen. Å kunne få holde på med den praktiske biten var for fristende.

– Da var vi fire jenter i klassen, og jeg stortrivdes, sier Mehammer.

Å være energimontør betyr at man må ut i all slags vær. Anne-Marte Mehammer har lært seg å leve lenge på solskinnsdagene. Foto: Privat

Hun har jobbet i BKK helt siden hun startet som lærling i selskapet som 17-åring.

– Du kommer rett fra skolebenken, så skal du inn i en bedrift og jobbe med voksne mennesker. Det var jo litt skummelt den gangen. Du skal jo ut i den store verden og begynne å jobbe, sier Mehammer.

Etter å ha bestått fagprøven fortsatte Mehammer å jobbe for BKK. Hun beskriver en varierende arbeidshverdag.

– Vi driver jo med alt fra feilretting til nybygging i distribusjonsnettet – både når det gjelder linje og kabel, sier hun.

Folk skal tross alt ha strøm på de rareste steder. Det gjør at Mehammer aldri vet hvor hun ender opp i løpet av en dag.

– Området jeg jobber i er et ganske langstrakt område. Vi har alt fra bynære strøk til langt opp på fjellet. Du vet ikke hva du møter når du kommer på jobb om morgenen. Du kan begynne i de bynære strøkene, og plutselig ender du opp langt oppe på fjellet fordi det er der folk trenger strøm.

– Den uforutsigbarheten lever du godt med?

– Det er jo det som er gøy – at man aldri vet hva som skjer. Spenning i hverdagen, som vi pleier å si, sier Mehammer.

Som energimontør må Mehammer stadig klatre i stolper. På Instagram kan man se bilder hvor hun befinner seg ofte godt over det en gjennomsnittlig nordmann ville ha ansett som behagelig.

– Så du har ikke høydeskrekk altså?

– Jo, litt. Men det er faktisk bra, fordi da tenker man litt ekstra på sikkerheten i forhold til det å sikre seg.

Til tross for litt høydeskrekk er det ikke stolpeklatringen Mehammer mener er det mest krevende med jobben. Det er heller de tunge takene og det tunge utstyret.

– Det blir jo ganske tungt hvis du skal dra med deg både klatrebeltet, sko og fjellboremaskinen Cobra. Så skal du langt ut i skogen, og traske av gårde, sier Mehammer.

Hun forteller at Cobraen alene veier noen og tretti kilo. Selv med mye tungt utstyr man må dra med seg, sier Mehammer at det begynner å komme seg i forhold til «gamledager».

– Vi har fått mye mer utstyr til å hjelpe oss, i form av maskiner og slikt, slik at vi sparer kroppen best mulig.

– Hva er energimontørens viktigste verktøy?

– Nå jobber jeg en del på kabel, så jeg må nok si den elektriske kabelkutteren. Den gjør det ti ganger lettere og man blir mer effektiv når man har en skikkelig kabelkutter.

I storm og uvær

Mot slutten av 2023 herjet stormen «Pia» på store deler langs norskekysten. Deretter traff sibirkulden i starten av 2024. Begge deler gjør at folk som Mehammer får det litt ekstra travelt på jobb.

– Vi har hatt ganske mye strømbrudd faktisk. Det har vært en del feilretting, trær på linjer, linjer i bakken og diverse. Det har også vært ganske store snømengder i fjellet.

Området hvor Mehammer holder til, ble ikke så veldig hardt rammet. Det var heller oppe i Sunnfjord at de hadde problemer. Da gjaldt det å bidra der det trengtes.

– Det var mange av oss som ble sendt oppover for å bistå der. Da var det litt forflyttinger av mannskapet.

– Når det oppstår strømbrudd; hva skjer hos dere da? Er det full panikk?

– Hehe - nei da! Vi har jo nettsentraler som får inn alt av feil – også har vi fast vakt der som da blir ringt av nettsentralen som de sender ut. Vi har en frivillig vaktordning vi kan stille oss på hvis vi vil bistå litt.

Endelig fått seg damebukse

Det er særlig én utfordring i bransjen som Mehammer har fått føle på; mangelen på mangfold. På teamet hennes er det i dag bare to kvinner.

– Så det begynner å bli ganske få egentlig. De damene som var der da jeg begynte har forsvunnet inn på kontoret, sier Mehammer.

– Vi var en liten gjeng da jeg begynte, men nå er det ikke så veldig mange igjen.

– Kunne du tenkt deg og fulgt etter dem inn på kontoret?

– Egentlig ikke. Jeg syns det er så gøy å være ute.

Hun innrømmer imidlertid at det er enkelte dager det virker fristende å jobbe innendørs. Men det gjelder bare de dagene når regnet pisker eller når gradestokken bikker under null.

– Men de dagene med fint vær – da vil man være ute. Det er de dagene vi tar vare på lenge.

Mehammer har også vært verneombud i noen år. Nylig gav hun den stafettpinnen videre, men i løpet av årene som verneombud hadde hun særlig én fanesak: tilrettelegging av klær.

– Som verneombud har jeg kjempet for dette med dameklær. Nå har jeg endelig fått min første damebukse og damejakke, og det er jeg strålende fornøyd med, sier Mehammer.

Ble nominert til Årets Kraftkvinne for andre år på rad

For andre år på rad var Mehammer i år nominert til Årets Kraftkvinne.

– Jeg er veldig takknemlig for at noen setter så stor pris på arbeidet jeg har lagt ned, og at de har tatt seg tid til å nominere meg. Jeg skulle ønske jeg visste hvem som hadde gjort det, slik at jeg kunne gitt en skikkelig takk, men jeg aner faktisk ikke hvem som har gjort det.

– Har du et bransjeforbilde?

– Ikke som jeg kommer på, på stående fot, men det er jo veldig mange gode forbilder der ute som jobber godt for damene. Vi har jo, for eksempel, Montørjentene. De har gjort en formidabel innsats i forhold til tilrettelegging for kvinner i bransjen, sier Mehammer.