For en knapp uke siden var oppsigelsesperioden på seks måneder i Bekk og Strøm over for Carl-Fredrik Lehland. Som Europower kunne omtale i går, er det Olav Edland som overtar toppsjef-stillingen i Bekk og Strøm.

I sju år har Lehland vært daglig leder i Bekk og Strøm, men i forrige uke kunne han altså kaste seg inn i arbeidet med å starte opp bedriften Cadre – som skal drive som kraftverk-porteføljeforvalter. Cadre har også med seg den finske kraftaktøren Suomen Voima på eiersiden.

– Historien er kort og godt den at Suomen Voima vært aktiv i Norge i mange år, og over tid bygd opp en stor småkraftportefølje - store småkraftverk fra 20 GWh og oppover. De fant ut at tiden var inne til å få større innflytelse på egen drift og ville være fødselshjelper for et nytt miljø. De var så store i Norge og da var det mest hensiktsmessig å starte noe på egen kjøl, forteller Lehland til Europower.

Fikk finsk henvendelse

Suomen Voima har frem til nå hatt et driftssamarbeid med Bekk og Strøm. Det finske selskapet henvendte seg til investor Eivind Bergkaasa og inviterte til samarbeid. På det tidspunktet besto Bekk og Strøm av 7,5 årsverk og fire av disse valgte etter hvert å si opp sine stillinger og bli med på nysatsingen.

– Jeg svarte Eivind Bergkaasa at dette høres spennende ut. Vi fire i Bekk og Strøm tok alle individuelle beslutninger, så det var ikke noe samlet utmarsj. Men jeg var nok den første som sa opp av oss fire. Den neste uken takket de tre andre ja. Dette er ikke snakk om at vi har tatt med oss noen, men selvfølgelig har vi snakket sammen. Vi var jo kolleger. De andre visste for eksempel ikke at jeg takket ja.

Cadre har sikret seg kontrakter for management av 200 GWh i produksjon med kraftverkene Tryggestad, Stardalen, Befring, Vassfossen og Boen, samt utbygging av Vegusdal med sine 50 GWh. I tillegg eier selskapet 40 prosent av aksjene i Chr. Salvesen & Chr. Thams Communications Aktieselskab.

Eiersitsen blir slik at Suomen Voima eier 23 prosent og de fem ansatte eier øvrige aksjer. De tre andre tidligere Bekk og Strøm-ansatte er Anette Brådland, Petter Dønnestad og Øystein Flåt.

– Hvordan ble det mottatt av eierne i Bekk og Strøm?

– Det ønsker jeg ikke å gå inn på. Men jeg kan si at jeg er veldig glad for at styret i Bekk og Strøm har ansatt Olav Edland. Vi hadde et utmerket samarbeid i overgangen og jeg er sikker på at han kommer til å gjøre en god jobb der fremover.

Allerede større enn Bekk og Strøm

Rollefordelingen i Cadre blant de fem ansatte blir at Lehland vil bli daglig leder og skal også drive med generell forretningsutvikling blant annet gjennom å kjøpe opp nye kraftverk. De tre andre tidligere Bekk og Strøm-ansatte vil drifte den eksisterende porteføljen og også fremtidige kraftverk. Bergkaasa vil jobbe med å få på plass kapital for å etablere en porteføljeforretning og lage en fondstruktur.

– Kommer Cadre til å bli større enn Bekk og Strøm?

– Det er vi allerede. Det er vanskelig å si hvor store vi kommer til å bli, men at vi i løpet av en tre til fem års periode vil forvalte 500 GWh, er realistisk.

Cadre vil være lokalisert i Kristiansand – i likhet med Bekk og Strøm.

– Vi er fortsatt på god fot med Bekk og Strøm, så vi har leid oss inn i lokalene deres.

– Så dere er ikke så uenige at dere ikke klarer å ta en kaffe sammen, altså?

– Neida. Olav og jeg har hatt en veldig god overgang - jeg tror vi ønsker hverandre vel, avslutter han.