Dette er et debattinnlegg som står for artikkelforfatterens regning.
Av Tiril Henriksen Norvoll, seksjonssjef RME

Europower hadde den 24. januar en artikkel med overskriften «Batterier stenges ute av kraftmarked – frykter manipulasjon». I artikkelen hevdes det at RMEs strenge forståelse av EUs REMIT-regelverk gjør det vanskelig å få lønnsomhet i norske batteriinvesteringer.

Dette mener vi gir et feil inntrykk av RMEs syn.

Batterier stenges ikke ute fra intradagmarkedet eller andre markeder

Det er riktig at all tilgjengelig kapasitet i utgangspunktet skal tilbys i døgnmarkedet, og at dette gjelder uavhengig av teknologi. Slik må det nesten være om det skal være like konkurransevilkår. Det innebærer at batterier, på lik linje med kraftprodusentene, som utgangspunkt skal tilby hele sitt tilgjengelige volum i døgnmarkedet, dersom de skal delta i intradagmarkedet.

Ettersom batteriets tilgjengelige kapasitet i én time avhenger av hva batteriet har levert i timene før, og hvilke forventninger man har for timene som kommer, vil budgivningen måtte avvike fra mer tradisjonelle teknologier. Etter hva vi er kjent med, finnes det produkter i markedet i dag som gjør det mulig å hensynta disse avhengighetene i budgivningen. Volum som aktøren ikke får tilslag på i døgnmarkedet, kan selges i intradag.

I tillegg kan batteriene delta i reservemarkedene hvor prisene ofte er høye. Statnett som systemansvarlig i det norske kraftsystemet, kjøper inn deler av sine reserver før budgivningen i døgnmarkedet. Batterieier og alle andre aktører står fritt til å selge reguleringsreserver i disse markedene, uten å måtte legge inn bud i døgnmarkedet for samme volum.

Batterier må ikke selge kraft til marginal driftskostnad

Hvilken pris batteriene må legge inn budene til, er et annet sentralt spørsmål. Europower ser ut til å legge til grunn at kraften må bys inn til de marginale driftskostnadene batteriet har knyttet til å mate kraften ut på nettet, og at disse er svært lave.

Det hevdes at alt annet vil være markedsmanipulasjon etter RMEs vurdering. Det er ikke riktig.

Det er ikke de marginale driftskostnadene som skal legges til grunn i budene, men prisen aktøren forventer å oppnå om energien lagres til et senere tidspunkt. I tillegg åpner regelverket for at aktører tilbyr den prisen de kan oppnå for innmating på samme tidspunkt dersom den tilbys i et annet marked, for eksempel intradagmarkedet. Vi kan derfor ikke se at plikten til å tilby sin kapasitet i døgnmarkedet fører til en lavere pris enn det de forventer å få i intradagmarkedet.

RME frykter ikke markedsmanipulasjon

Europower ser ut til å legge til grunn at det automatisk vil være markedsmanipulasjon om ikke ethvert volum tilbys i døgnmarkedet, og det hevdes at RME «frykter manipulasjon». Heller ikke dette er riktig.

Adferden må kunne gi uriktige signaler om tilbud, etterspørsel eller pris på et engrosenergiprodukt. Vi vurderer potensielle brudd på markedsadferdsregelverket fra sak til sak, og legger normalt til grunn at dette ikke vil være tilfelle når volumene er svært små. RMEs frykt for markedsmanipulasjon er derfor sterkt overdrevet.

Teknologiutvikling innebærer behov for både læring og regelverksutvikling

Det er flere store endringer som skal implementeres på markedssiden de neste årene, med blant annet automatiserte balansemarkeder og 15 minutter tidsoppløsning i markedene. I tillegg kommer utvikling innen produksjons- og lagringsteknologi.

RME har ikke til hensikt å bremse denne utviklingen – tvert i mot. Vi ønsker nye teknologier velkomne, og ønsker tett dialog med bransjen for å finne frem til løsninger som vil fungere godt i det nye energisystemet. Men løsningene må fungere for systemet og være effektive for markedet som helhet, ikke bare enkeltteknologier.