Dette er et debattinnlegg som står for artikkelforfatterens regning.

Av Torfinn Jonassen, sekssjonssjef kunde og nett, RME

Andreas Halse fra Oslo Arbeiderparti stiller spørsmål i et debattinnlegg i Europower den 13. november 2023 - om reguleringen av nettet bidrar til å holde effekttoppene nede.

Det er bra at Halse ønsker å redusere effekttoppene sine.

Halses forbruk ligger nederst på skalaen. Han har i utgangspunktet et lavt strømforbruk og lavt effektuttak. Mange borettslag er i samme kategori som Halse.

Jo lavere forbruk og lavere effekttopper den enkelte har, jo mer krevende er det å gjøre ytterligere tiltak som virker. Det er likevel mange andre grep et borettslag kan gjøre for å redusere energiforbruk og effekttopper, som etterisolering, bytte vinduer, felles varmeløsninger og produksjon av solkraft.

Batterier som alternativ

Det er riktig at nettselskapene ikke kan bruke batterier til å selge tjenester til enkeltkunder. Men nettselskapene kan bruke batterier som alternativ til å bygge mer nett. Reguleringen er skrudd sammen slik at nettselskapene har en økonomisk egeninteresse i å velge tiltakene som er billigst. Det bidrar til at nettleien til folk ikke blir høyere enn nødvendig. Batterier kan være en slik løsning.

Ideelt sett burde insentivene til den enkelte kunden samsvare helt med nettselskapene sine. Det er ikke alltid tilfellet, men de er det i de viktige timene når nettet er høyt belastet. Når alle kunder har insentiver til å redusere sine egne effekttopper, bidrar det til at hele systemets effekttopper også reduseres. På den måten bidrar dagens regulering til effektiv utnyttelse av nettet.