Navn: Jon Eikeland
Stilling: Kommunikasjonsrådgiver i Fjordkraft

– Hvordan det er å være ansiktet til et strømsalgselskap som får kritikk?
– Jeg har et veldig profesjonelt forhold til det. Det er jobben. Det er en nødvendig funksjon å sikre at media får raske svar. Fjordkraft er et stort selskap, og det er komplekse problemstillinger vi får, så vi trenger noen som kan ta den koordineringsoppgaven det er å svare godt på henvendelser.

Er det noen ganger du er uenig med Fjordkraft?
– Det er et godt spørsmål. Utgangspunktet er at alt jeg sier må være sant. Om jeg er uenig med arbeidsgiver har ikke så mye å si, for jobben min er å formidle Fjordkrafts synspunkt. Sakene vi blir spurt om, er ofte komplekse problemstillinger der jeg henter inn kunnskap, ikke spørsmål der jeg har en mening.

– Er du selv opptatt av strøm? Følger du med på strømprisen?
– Ja, det er jeg. Jeg er blitt mer opptatt av det i de årene jeg har jobbet i Fjordkraft. Fjordkraft-appen bruker jeg for å holde meg unna de store strømpristoppene. Vi har kommet med spotprisprognoser som viser spotprisen én uke frem i tid. Den bruker jeg for å planlegge forbruket. I tillegg har vi lansert en tjeneste for å kunne holde seg på rett sted i effekttrappen. Jeg bruker den for å holde meg på rett nivå.

– Har du kontrollert strømregningen din mot ditt faktiske forbruk som er tilgjengelig via Elhub?
– Nei. Jeg har tillit til at det er riktig.

– Hva kan strømsalgbransjen gjøre for å få et bedre omdømme?
– Det jobber vi med hver dag. Det var tydelig at vi måtte endre måten vi solgte på og hva vi solgte. Vi kommer nok til å se en effekt av ting vi allerede har gjort fremover. Vi har blant annet sluttet med dørsalg og salg med rabatt i butikk, og vi har redusert antallet strømavtaler. Det å gjøre hjelpemidlene i appen brukervennlige så folk kan agere ut ifra dem, blir viktig. Og det som er viktigere enn alt annet, er at vi må unngå å gjøre feil som påvirker kundemassen. Fjordkraft er i en krevende omdømmesituasjon, men vi ser på målinger nå at pilene peker i riktig retning.

– Er salg via tredjepart en god løsning?
– Ja, hvis vi jobber hardt nok med kvalitet.

– Bør Norge fortsatt lete etter olje og gass?
– Min umiddelbare tanke er nei, men jeg er blitt usikker i den sikkerhetspolitiske situasjonen som vi er nå. Det som er sikkert, er at vi må bygge ut alternative energikilder raskt, så vi kan bli mindre avhengige av fossil energi.

– Bør vi bygge ut havvind raskere enn det regjeringen legger opp til?
– En analyse gjort for Fjordkraft som kartlegger befolkningens holdning til ulike måter å produsere fornybar energi på, viser at 57 prosent av er positive til havvind. Mye bedre enn holdningen til vindkraft på land. Men i mitt arbeid ønsker vi en storstilt satsing på sol. Det som er fint med det, er at mye kan gjøres ganske konfliktfritt.

Tror du vi noen gang kommer til å se kjernekraft i Norge?
– Ja, jeg tror det, men jeg er usikker på i hvilket omfang. Det vil være etterspørsel etter stabile kraftkilder, men det blir fort konfliktfylt det også. Halvparten av befolkningen er positive til det.

– Hva kan kraftbransjen gjøre for å bli mindre dominert av hvite menn på over 50 år?
– Fjordkraft skiller seg litt ut der. Andelen er større i andre deler av kraftbransjen enn i strømsalgbransjen. Men det må være å sette seg tydelige likestillingsmål i den årlige bærekraftsrapporten. Å ansvarliggjøre seg selv.

– Skal du ha solpanel på taket?
– Jeg har dessverre ikke det, men jeg får se hva som blir mulig med tiden. Enova har nettopp kuttet støtten til solceller, og det er en avgjørelse som ikke akkurat dytter meg mot investering i sol.

– Kjører du elbil?
– Nei, jeg hadde ikke mulighet for egen lader, så det ble hybrid, Kia Optima. Det blir nok elbil neste gang.

– Hva slags strømavtale har du?
– Jeg har spotprisavtalen som Fjordkraft tilbyr gjennom LOfavør.

– Hva ville du gjort hvis du fikk være olje- og energiminister for en dag?
– Hehe, da ville jeg vurdert habiliteten min og gitt beskjed om at jeg har aksjer i Elmera Group. Ellers ville jeg ha fokusert på energieffektivisering, hva vi kan gjøre for at det skal skyte fart. Energikommisjonen mener det bør settes et mål om mist 20 TWh i energieffektivisering og 40 TWh i økt kraftproduksjon. Når vi vet hvor konfliktfylt sistnevnte er, vil det ta tid, så det haster enda mer å komme i gang med energieffektiviseringen. Derfor ville jeg tatt en prat med Barth Eide om mandatet til Enova for å finne gode støtteordninger som varer, for folk flest. Støtteordninger må til for at folk skal investere i energieffektivisering. Det var en feil at de kuttet i støtten til solcellepaneler.

– Hva vil du anbefale andre å lese, se på eller høre på for å lære mer om fornybar energi?
– Jeg ville anbefale folk å holde seg oppdatert på det Anders Lie Brenna skriver på sosiale medier, lese Europower og høre på podkasten til Fornybar Norge, «Fornybaren». Også bør alle slå av en prat med Torkel Rolfseng, direktør for regulatoriske rammebetingelser i Elmera Group. Han lærer jeg mye av!