Navn: Turid Kristensen
Tittel: Stortingspolitiker og forbrukerpolitisk talsperson i Høyre
Aktuell med: Har kritisert regjeringen for å bruke for lang tid på å rydde opp i forbrukermarkedet for strøm.

– Du har til mediene nylig uttalt at det er flaut at regjeringen ikke har fått ryddet opp i strømmarkedet. Kan du utdype hva du mener?
– Denne regjeringens gjennomgangsmelodi i altfor mange saker er at de «tar situasjonen på største alvor» og «følger situasjonen nøye». Det betyr i klartekst at det tar altfor lang tid før noe skjer og tiltak settes inn. Det gjelder også i denne saken. Høyre fremmet før jul et forslag på Stortinget for å få ryddet opp i situasjonen i strømmarkedet, men statsråd Toppe ville vente og se om krav til bedre informasjon vil løse utfordringene. Selv om flere aktører klart påpekte at det måtte mer til. Det jeg synes var flaut, er at det tar altfor lang tid før regjeringen kommer på banen og det tar altfor lang tid før de klarer å få på plass tiltak som faktisk vil bedre situasjonen. Forbrukerne fortjener bedre. De fortjener en bedre strømsitasjon.

– Bør Norge fortsatt lete etter olje og gass?
– Ja, kombinert med kraftig satsing på fornybart som utkonkurrerer fossil energi når kostnadene ved utslipp økes gradvis og kraftig.

– Bør vindturbinene på Fosen rives?
– Regjeringen må finne en løsning som oppfyller våre folkerettslige forpliktelser, det er opp til dem og reineierne og finne ut hva det innebærer.

– Bør vi bygge ut havvind raskere enn det regjeringen legger opp til?
– Ja, vi bør utlyse hele SNII nå, altså doble det som regjeringen legger opp til i første utlysning. Det bør gjøres med hybridkabler slik at staten ikke må inn med enorme subsidier.

– Tror du vi noen gang kommer til å se kjernekraft i Norge?
– Det kan hende, vi må se på alle muligheter for å sørge for mer tilgjengelig kraft i fremtiden. Dette vil ikke kunne komme på plass så raskt at det er en kortsiktig løsning, men vi må få mer kunnskap om muligheter og utfordringer knyttet til kjernekraft og vurdere dette allerede nå som del av den norske kraftkilden på lang sikt.

– Skal du ha solpanel på taket eller i hagen?
– Jeg bor i et borettslag, så jeg kan ikke alene avgjøre om vi skal ha solpanel på takene i borettslaget. Men jeg mener at dette er noe alle som kan bør vurdere å ta i bruk. Høyre har fremmet en rekke forslag for å bidra til at både private husholdninger, borettslag og næringslivet i større grad kan benytte kraft fra solpanel. Dette må vi legge til rette for.

– Hva slags strømavtale har du?
– Jeg har en spotprisavtale. Det er lenge siden jeg byttet til leverandøren jeg nå har, men jeg er fornøyd med dem, så har valgt å fortsette.

Hold deg oppdatert!
Få de viktigste nyhetene og analysene om kraftbransjen fra Europower direkte til mobilen.

– Følger du med på strømprisen? Og er du opptatt av strømsparing?
– Ja, jeg gjør det, men må innrømme at jeg fulgte enda mer med da strømprisen var høyere enn den er i dag. Passet mer på når vi brukte strøm til hva, både på grunn av pris og med tanke på sparing. Jeg er uansett fortsatt opptatt av strømsparing, det må være noe hver enkelt av oss må bidra med for å sikre nok kraft i fremtiden – er mye å hente her. Husker godt da jeg bodde i Danmark en periode allerede på 80-tallet, og hvordan de i begynnelsen fulgte etter meg fra rom til rom og slo av lys jeg lot stå på. De hadde høyere strømpriser enn vi hadde i Norge, og var opptatt av strømsparing. Noe jeg ikke kan huske at var et tema hjemme hos oss på den tiden. Det er det heldigvis nå.

– Hva ville du gjort hvis du fikk være olje- og energiminister for en dag?
– To ting: 1) Sørge for å faktisk gjøre det som er mulig for å få fart på fornybarsatsingen. For eksempel uten å legge opp til mellomløsninger som vil koste innbyggerne store summer på grunn av dyre subsidier og ved å satse statlige midler på å bygge opp forskning og innovasjon for å skape et mangfold i markedene fremfor å bruke tid og penger på å bygge opp statlige konkurrenter til disse. 2) Satt meg ned med barne- og familieministeren (som også er forbrukerminister) for omsider få på plass tiltak som vil gi forbrukerne et strømmarkedet som beskytter forbrukerne mer enn strømselskapene.

– Hva vil du anbefale andre å lese, se på eller høre på for å lære mer om fornybar energi?
– Jeg finner mye av min informasjon fra bransjenettsteder, som Europower, og i saker fra mediene generelt. Gode kilder som alle kan benytte seg av. Ellers lærer jeg mye av diskusjoner med kollegaer og andre rundt meg, noe som som regel ender med en del google-søk for å finne mer fakta og informasjon. Kildekritikk er viktig også her, men det finnes mye god informasjon der ute.

– Hvordan skal sommerferien tilbringes?
– Det blir en veldig rolig sommer her hos oss. Holder oss i Norge, benytter nærområdet til utflukter og opplevelser og tar noen småturer etter som det faller oss inn. Har vært en tur i Tromsø og besøkt familie, og vurderer akkurat nå en biltur (med elbilen) oppover Gudbrandsdalen til familiens hjemtrakter i Skjåk (og kanskje videre over til vestlandet). Vi får se – nyter dager hvor ikke alt er planlagt og jeg kan ta ting på sparket sammen mine aller nærmeste.