Navn: Jorid Juliussen Nordmelan
Stilling: Politisk rådgiver for Energidepartementet
Aktuell med: Politisk rådgiver

– Hva slags bakgrunn har du for å være rådgiver i energispørsmål?
– Min bakgrunn er politisk og fra kommunikasjon. Jeg har jobbet som journalist og vært folkevalgt for arbeiderpartiet på kommune- og fylkesnivå og jeg har vært vara på Stortinget. Jobben som politisk rådgiver er en spesiell rolle. Man følger Statsråden veldig tett og oppgavene vil variere basert på hvem Statsråden er.

– Hva synes du om å være Terje Aaslands høyre hånd?
– Man lærer ganske mye av det. Det er utrolig spesielt akkurat i tiden vi er nå. Energifeltet berører alle og spørsmålene vi jobber med engasjerer bredt. Det er et stort privilegium å få lære masse av de flinke politikerne og folkene i energidepartementet.

– Din hjemkommune Namsos har vedtatt at de ikke skal ha vindkraft i sin kommune. Hva synes du om det?
– Vi har gitt kommunene mer makt til å bestemme slike ting. Hvis de ikke ønsker det, så trenger de ikke det. Men jeg synes at flere og flere kommuner bør tenke på hvordan man kan sikre sitt eget næringsliv – trygge de jobbene man har og legge til rette for investeringer. Som lokalpolitiker ville jeg vurdert nøye om det er noe man selv kan gjøre for å få opp produksjonen av energi, gjerne direkte knyttet til lokal industri.

– Bør Norge fortsatt lete etter olje og gass?
– Ja, det synes jeg. Det går an å lykkes med flere ting samtidig. Vi trenger energisikkerhet, og de siste årene vi legger bak oss, viser hvor viktig rolle gass spiller i det bildet. Men samtidig skal vi legge om det internasjonale energisystemet til å bli netto null-utslipp.

– Skal samenes rett til kulturutøvelse alltid gå foran behovet for ny kraftutbygging?
– Det skal i hvert fall aldri være sånn at samenes rett til kulturutøvelse krenkes. Vi trenger å utvikle samfunnet parallelt. Jeg tror det er mulig.

– Bør vi bygge ut havvind raskere enn det regjeringen legger opp til?
– Jeg synes regjeringen har en strålende plan for utbygging av havvind. Det jeg spesielt liker, er at vi sikrer god sameksistens, blant annet ved å ha evalueringer gjennom utlysningsperiodene. Da lærer man av feilene som ble gjort med på vind på land, der man fikk den folkelige motstanden så det stoppet opp. Det må være en sameksistens med andre brukere av havet, så det blir en reell, ny fot for ny norsk industri å stå på.

– Tror du vi noen gang kommer til å se kjernekraft i Norge?
– Kanskje, men jeg tror ikke det er en del av svaret for kraften vi trenger frem til 2030, eller 2035 heller for den saks skyld. Akkurat nå må vi satse på andre ting, og da er klart vindkraft på land raskest, i tillegg til energieffektivisering, effektoppgraderinger av vannkraftverk og solkraft.

– Skal du ha solpanel på taket?
– Det har vi kjempelyst på, men vi har noen strukturelle endringer på huset vi må prioritere først.

– Kjører du elbil?
– Jeg gjorde det. Vi hadde en Seat Mii, men vi sa den fra oss fordi vi ikke kunne prioritere to biler lenger. Vi måtte beholde bilen vi klarer å komme oss til Namsos med. Det er et stykke fra Eidsvoll til Namsos.

– Hva slags strømavtale har du?
– En spotprisavtale hos Kraftriket.

– Følger du med på strømprisen? Og er du opptatt av strømsparing?
– Jeg er veldig opptatt av det. Vi har gammelt hus, jeg og familien, så det er viktig for oss å spare strøm. For eksempel har vi ikke brukt tørketrommelen siden prisene begynte å øke, og så har vi investert i etterisolering av kjelleren.

– Hva ville du gjort hvis du fikk være energiminister for en dag?
– Jeg er jo så privilegert at jeg får være med i politisk ledelse til den sittende energiministeren. Jeg synes ministeren prioriterer tiden sin veldig bra. Det å jobbe hver eneste dag for å sørge for å ha nok kraft, bygge mer nett og å bruke kraften vi har effektivt, er viktig for andre deler av samfunnet, for å nå klimamålet og for å realisere muligheter i hele landet. Det er en god bruk av dagen.

– Hva vil du anbefale andre å lese, se på eller høre på for å lære mer om fornybar energi?
– Jeg vil anbefale alle å ha et embetsverk, men for de som ikke har det synes jeg man finner mye god informasjon på NVEs nettsider.