Med spotprisavtale er forbrukeren eksponert for svingningene i strømprisen. De er med å ta risikoen og må nå tåle skyhøye strømregninger. Det bekymrer mange.

Nå påpekes det i fra flere hold at fastpris bør anbefales fremfor spotprisavtaler, som både Forbrukerrådet og flere aktører i flere år har anbefalt. For selv om ikke dagens rekordhøye priser er ventet å bli «den nye normalen», så ventes det at vi fremover vil får betydelig større svingninger i prisene. Og pristoppene kan også fremover bli ekstremt høye og til dels langvarige.

De siste ti årene har stadig flere gått over til spotprisavtaler, ikke minst fordi dette har blitt anbefalt av både strømleverandører og Forbrukerrådet. Nå har altså over 74 prosent av norske husholdninger spotprisavtaler, mens kun 3,6 prosent har fastprisavtaler.

Ikke enige med Forbrukerrådet

Men flere er altså ikke enige i denne tilnærmingen om at spotprisavtaler er det beste for forbrukerne. Espen Fjeld, administrerende direktør i Energi Salg Norge, er en av de som mener Forbrukerrådet bør moderere seg i sin anbefaling av spotprisavtaler.

Han hevdet tidligere også at Forbrukerrådet rett og slett skyldte strømkundene en unnskyldning for å ha anbefalt spotpris.

Forbrukerrådet ble spurt om de hadde noen kommentar til utspillet fra Fjeld, men viste da kun til tidligere uttalelser.

– Forbrukerrådet er bevisst på at de sterkt varierende strømprisene er utfordrende for forbrukerne. Vi fraråder ikke forbrukerne å binde strømprisen, da en fastprisavtale kan føre til mer forutsigbarhet når prisene svinger mye. Historisk sett er det likevel mest gunstig å følge spotprisen, hvis du anlegger et langsiktig perspektiv, sa Thomas Iversen, juridisk seniorrådgiver i Forbrukerrådet, til Europower i oktober.

Fjeld mener dette er argumenter som ikke holder.

– Å si at spot er mest lønnsomt i det lange løp hadde muligens hatt relevans i et marked der utfallsrommet er lite men spotmarkedet for elektrisitet i Norden er jo kjent som et av verdens mest volatile råvaremarkeder. De som får kjemperegninger nå i vinter kan altså ikke betale det med feriepengen de får i juni 2022 og spotprisen forhåpentligvis er normal igjen - for å sette det på spissen, påpeker Fjeld til Europower.

– Nesten beviselig feil i forhold til risiko

Også Andreas Myhre i Entelios har tidligere påpekt til Europower at spotprisavtaler ikke er å foretrekke for verken private eller for næringskunder.

– Den gamle antagelsen om at spotpris alltid er billigst for «hvermansen», den er jo nesten beviselig feil i forhold til risikoen man tar. Da er det bedre med fastpris, hevder Myhre, som opplyser at Enetelios har anbefalt det til sine kunder i årevis.

– Men da må du kjøpe en fastpriskontrakt med 3-års varighet. Og mange bedrifter gjør det og tar imot profesjonelle råd, sier han.

Det stemmer at Myhre har hevdet dette i årevis. Allerede tilbake i 2015, påpekte han overfor Europower at "Fastpris er det beste kjøpet"

Den nye normalen

Flere analytikere og også bransjeorganisasjonen Energi Norge, tror ikke de rekordhøye strømprisene vil bli den nye normalen. Samtidig peker de på at store svingninger i prisen, inkludert topper som vi ser akkurat nå, trolig vil bli mer normalt fremover.

Nettopp større svingninger og mer uforutsigbarhet som følge av mer uregulerbar kraft, bør gi grunnlag for at forbrukerne tenker litt annerledes enn hva man har gjort de siste årene.

Ser vi på våre naboland, som nå også har ekstremt høye priser, så er det et litt annet risikobilde for husholdningene. For mens det kun er 3,6 prosent av norske hjem som har valgt fastprisavtale, så er det 25 prosent som har valgt denne avtaleformen i Sverige og hele 52 prosent i Finland.

I Finland er det faktisk kun 8 prosent som har spotprisavtale, hvilket mange nok gleder seg over i disse dager. Tirsdag stiger prisen i Finland til ekstreme 4,88 kr/kWh gjennom døgnet og en makspris på over 10 kr/kWh en time om morgenen og en time om ettermiddagen.

I bedriftsmarkedet har langt flere sikret seg med fastprisavtaler, men også der er det fortsatt en del som ligger åpne med enten hele eller deler av sitt strømforbruk.

Økt etterspørsel etter fastpris

Toini Løvseth, direktør for marked, elektrifisering og kunder i Energi Norge, opplyser at flere av deres medlemmer har merket en kraftig økning i etterspørselen etter fastprisavtaler.

– Mange av våre medlemmer blir kontaktet for fastprisavtaler, og at mange blir positivt overrasket over hva som er prisen for en tre-års avtale. De som tegner de avtalene er nå godt fornøyde, vel vitende at de ikke «slår markedet», fordi forutsigbarhet er mer viktig, påpeker hun.

Å inngå fastprisavtale når markedet er på topp er ikke hva som anbefales. Samtidig er det for tiden spørsmål om hvor høy strømregning enkelte kan klare.

– Vi håper at dette er kommet for å bli og at vi lærer av våre naboland. For det er et paradoks at norske forbrukere er så ekstremt til stede på børs. Vi er jo ellers ikke så risikotagende gjennom for eksempel fondssparing og aksjesparing. Akkurat her velger vi å være veldig eksponert for risiko, sier hun.

Gjelder også bedrifter

Så peker hun på at det også faktisk gjelder en del bedrifter, selv om det er langt flere bedrifter og kommuner som har valgt en eller annen for for sikring gjennom fastprisavtale.

– Vi har også kommentert at det er industribedrifter som ligger delvis «åpen» fordi de ønsker å ta ut gevinsten ved lave priser. Samtidig ber de om politisk regulering når prisene er høyere enn kontraktene de har. Vi får håpe det blir litt mer fokus på det. Så får vi se om det er type regulering som må gjøres for å få de produktene bedre og mer tilgjengelig, gjøre det enklere og mer attraktivt for produsentene å inngå lange avtaler.