Dette er et debattinnlegg som står for artikkelforfatternes analyser og synspunkter.

Av Ivar Slengesol, direktør nye energiløsninger, TGS og Richard Aukland, analysesjef, TGS 4C Offshore

Til tross for flere prosjektforsinkelser og -kanselleringer ble 2023 et rekordår for globale havvindinvesteringer. Og i 2024 vil et rekordhøyt antall land tildele nye prosjektområder for havvind.

Totalt tok havvindutviklere endelige investeringsbeslutninger for 12,3 GW produksjonskapasitet i fjor, ifølge vår siste TGS 4C Offshore «Global Market Overview»-rapport. Dette er ny rekord med god margin over det forrige toppåret: 9,1 GW i 2020.

Vår prognose er at 2023-rekorden blir slått igjen i år.

Endelige investeringsbeslutninger ble tatt for åtte europeiske prosjekter i 2023, på totalt 9,3 GW. I Asia tok utviklere beslutning på 2,3 GW i Taiwan og Sør-Korea, og i USA sto Revolution Wind-prosjektet for 0,7 GW.

Den globale porteføljen av havvindprosjekter under planlegging vokser raskt. Aldri før skal så mange land tildele nye prosjektarealer, på totalt 33,5 GW i 2024.

Norge, med landets første arealtildeling på Sørlige Nordsjø II og Utsira Nord, er i selskap med Australia, Belgia, Colombia, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, India, Japan, Litauen, Nederland, Portugal, Spania, Storbritannia, Uruguay og USA.

For det bunnfaste Sørlige Nordsjø II-prosjektet skal staten i løpet av 2024 også bevilge støtte til havvindproduksjon gjennom en såkalt tosidig differansekontrakt. Globalt ble prisene som tilbys gjennom slike kontrakter oppjustert i 2023, til et gjennomsnitt på Euro 105 pr MWh, tilsvarende 118 øre pr kWh. Dette gjenspeiler at kostnadene for utbygging av havvind har økt de siste par årene som følge av økte råvarepriser, begrenset kapasitet i forsyningskjedene og høyere rentenivå.

I år vil det være rekordhøy global aktivitet også for auksjoner for tildeling av differansekontrakter og annen produksjonsstøtte. Det er planlagt auksjoner for 47,5 GW, hvorav 40 GW er i Europa.

Den siste «Global Market Overview»-rapporten inkluderer et dypdykk i flytende havvind, med en rangering over de mest attraktive markedene for flytende havvind. Nok en gang kommer Storbritannia på topp i vår rangering, etterfulgt av Norge. Sistnevnte scorer spesielt høyt på leverandørindustriens kompetanse og kapasitet.

Imidlertid er vår globale prognose for flytende havvind i drift eller under bygging for 2030, redusert for sjette kvartal på rad, til 10 GW. Det vil ta tid å modne denne teknologien.

I 2023 preget negative prosjektnyheter mange av overskriftene. Vekstutsiktene for den globale havvindindustrien sett under ett, er allikevel sterke; den globale porteføljen av prosjekter vokser raskt og i stadig flere land, og myndigheter oppjusterer differansekontrakter for å ta høyde for høyere utbyggingskostnader.

Dette betyr nye muligheter for norsk leverandørindustri i årene framover. Samtidig bør utlysningen av nye prosjektområder på norsk sokkel fortsette etter planen, med en ny runde i 2025. I 2030 vil Norge stå for om lag én prosent av den globale flåten av havvindprosjekter i drift eller under bygging.