I sin månedlige markedsrapport har Elhub lagt frem oppdaterte tall fra driften det sentraliserte systemet. Der kommer det blant annet frem at det ble gjennomført 83.025 bytter av strømselskap i februar og 80.344 leverandørbytter i mars. Det er de to eneste månedene at det har vært mer enn 80.000 leverandørskifter, og det skjer etter en vinter med høye strømpriser.

– Det var rekordmange leverandørbytter i februar og mars, og vi kan registrere endringer i markedsandeler. Det at mange valgte å bytte strømleverandør i disse månedene, har sannsynligvis sammenheng med stor medieoppmerksomhet på strømkontrakter. Samtidig økte kanskje folks oppmerksomhet på egne innkjøp av strøm i og med at prisene gikk opp og mange fikk høyere strømregninger sammenlignet med fjoråret, sier Tor Bjarne Heiberg, daglig leder i Elhub, til Europower.

Rekordnoteringene i februar og mars skjer på tross av at 2020 var et rekordår. Dermed ligger det godt an til at det blir enda flere leverandørskifter i år enn i fjor.

Ved utgangen av mars var det registrert 3.398.163 målepunkter. Det er det høyeste registrerte noensinne.

–Antall målepunkter vokser, og det henger særlig sammen med at det bygges flere nye boliger enn det rives, sier Heiberg.

Alle er imidlertid ikke aktivisert ennå.

– Av målepunktene er det de aktive målepunktene som har strømleveranser. I tillegg er det en del målepunkt som settes som "inaktive" inntil det etableres forbruk eller produksjon der. Slike "inaktive" målepunkt legges opp av nettselskapene ut fra behov de ser komme, for eksempel når nye forbruks- og produksjonspunkter er i etablering, sier Heiberg.

Det er nå 3.265.291 aktive målepunkter, og det betyr at det er 132.872 som ikke er aktivisert ennå.

Et annet interessant tall i markedsrapporten, er antall målepunkter uten leveringspliktig kontrakt. Det var hele 10.968 slike kontrakter totalt.

– Antall uten kraftkontrakt varierer, men det varierer ikke mye. Når en kunde flytter ut og ingen flytter inn, går det typisk noen dager før målepunktet deaktiveres. Det er derfor naturlig med et antall aktive målepunkter uten kraftkontrakt, og dette tallet vil variere. Vi har derfor begynt å måle antallet målepunkter som har vært uten kontrakt i mer enn 7 dager og i mer enn 30 dager, for å kunne følge opp aktørene på dette. Vi ser ingen vesentlige endringer foreløpig, sier Heiberg.

Det er 2.453 aktive målepunkter uten kraftkontrakt i mellom 7 og 30 dager, mens 3.871 målepunkter har vært uten kraftkontrakt i over en måned.

Her kan du laste ned og lese Elhub's markedsrapport for mars.