I helgen var det mye vær i store deler av landet. På vestlandet kom vinden opp i orkan styrke, og dette medførte mye arbeid – blant annet for kraftselskaper. BKK Nett. Kommunikasjonssjef Svein Ove Søreide BKK Nett kan opplyse om at 21.500 av selskapets kunder ble strømløse enten lørdag eller søndag. Totalt har BKK rundt 260.0000 kunder.

– Da vindstyrken økte i 22-tiden lørdag kveld, fikk vi svært mange strømbrudd samtidig i timene fram mot midnatt. Uværet gjorde skade på strømnettet vårt helt fram til i 04-tiden natt til søndag. Mange av skadene skyldes trær som har lagt seg over linjene våre, men også noen av stolpene våre knakk som fyrstikker i den voldsomme vinden, med orkan styrke i vindkastene, sier Søreide til Europower.

– Har prioritert skogrydding

Selskapet opplevde i denne perioden 61 strømbrudd, og publikum innrapporterte over 200 hendelser og skader i lavspentnettet. Det var spesielt i de kystnære strøkene i Bergensregionen, Nordhordland og Ytre Sogn at det var mange strømbrudd.

Her er montører fra BKK Nett ute på oppdrag og utfører feilretting ved Eikedalen i Alver kommune etter orkan i januar 2021. Foto: Svein Ove Søreide

– De siste årene har vi intensivert arbeidet med skogrydding langs linjene. Bare de siste tre årene har vi brukt over 100 millioner kroner på skogrydding. Det arbeidet gjør nettet mindre sårbart, men når vindkastene kommer opp i orkan styrke er det nesten ikke mulig å unngå feil i strømnettet, sier Søreide.

Han forteller videre at uværet utover lørdagskvelden ble så ille at beredskapsledelsen rett etter midnatt begrenset feilrettinger av hensyn til mannskapenes sikkerhet. Tidlig søndag morgen dro mannskapene ut igjen for å rydde opp etter stormens herjinger.

Totalt hadde BKK rundt 100 personer i aksjon lørdag kveld og natt, mens nærmere 200 personer var på jobb søndag.

– Mandag morgen sendte BKK Nett arbeidslag til to øyer i Solund og i Bjørnafjorden, som var de siste som fikk strømmen tilbake, avslutter Søreide.