I morgen er full import fra Storbritannia i 11 timer. Det har aldri skjedd før.

Full import på Englandskabelen tilsvarer 1449 MWh.

7. desember var det full import fra britene i ti timer. Men siden forbindelsen åpnet i 2021, har det bare vært full flyt fra Storbritannia til Norge i til sammen 17 timer - før i morgen.

Det er altså ikke hverdagskost med full flyt av strøm fra England til Norge.

Gassprisen har falt

Kraftanalytiker i Volt Power Analytics Olav Botnen forklarer det blant annet med at både gass- og CO2-prisen har falt en del de siste ukene.

– Gasskraft koster nå 90-100 euro i kontinental-Europa, og CO2-prisen (UKA-prisen) er lavere i Storbritannia enn for øvrig i Europa. Hvis Storbritannia i tillegg har en del vind å by på så kan strømprisen havne under gasskraftens kjørekostnad. Norden ligger ganske høyt i pris i forhold til kjørekostnaden på gasskraft, sier Botnen.

Det er nå meldt relativt mildt vær fremover i Norge og over store deler av kontinental-Europa, samtidig med at vi snart går inn i en såkalt lavlastperiode i hele Europa når juleferien for alvor setter inn.

– Norden vil som regel etablere nettoimport i jula, siden det ofte er en god del lavpristimer på Kontinentet i den tiden, sier Botnen.

Han legger også til at det fortsatt er høy fyllingsgrad i gasslagrene - selv etter en relativt kald periode, i tillegg til at det fortsatt er god tilgang på gass både gjennom gassrørene og via LNG-skipene.

I løpet av morgendagen importerer Norge over 22,3 GWh fra Storbritannia. Forrige gang det var mer flyt fra Storbritannia til Norge var 21. oktober i fjor. Da gikk det 25,5 GWh.

På det meste har britene eksportert 27,6 GWh til Norge på ett døgn.

NO2 som transittområde

Torsdag fungerer igjen prisområde NO2 (Kristiansand) som et transittområde for strøm. Vanligvis fungerer det ved at NO2 importerer strøm fra kontinentet, og eksporterer den videre til Storbritannia.

I morgen skjer det motsatte: vi importerer store mengder strøm fra Storbritannia, og sender det videre til kontinentet. Det er hovedsakelig til Danmark vi eksporterer mest strøm til i morgen.

– Sør-Norge har vært billigst på grunn av kablene

I morgen er det tilbake til normalen hva gjelder de norske prisene: billigst i nord og dyrest i sør. Men de siste dagene har Botnen observert at det er Sør-Norge som har lavest pris i forhold til Sverige, Midt- og Nord-Norge.

– Sør-Norge har vært billigst på grunn av kablene. Gasskraften har blitt billigere, og vindkraften har hatt noen aktive dager på kontinental-Europa, mens det fortsatt har vært kaldt i nordlige og østlige strøk av Norden, sier Botnen.

Slik blir døgnprisen i de ulike norske prisområdene i morgen:

Prisområde Onsdag Torsdag Endring (%)
Oslo (NO1) 110 124 +13
Kristiansand (NO2) 110 124 +13
Trondheim (NO3) 122 103 -16
Tromsø (NO4) 116 97 -16
Bergen (NO5 110 124 +13

Tall i øre/kWh. Hentet fra Nord Pool.