Strømprisen holder seg stiv i Europa også til lørdag. Et vanlig mønster er at prisen faller tilbake i helgene, men akkurat denne lørdagen er det ikke nok vind- eller solenergi til å dra ned spotprisen særlig mye i Europa, selv om industrien er helgestengt.

Spotprisen på Sørlandet går ned til 2,09 kr/kWh i morgen, mens i resten av Sør-Norge går spotprisen opp til i morgen; 1,56 kr/kWh blir snittprisen, viser tall fra Nord Pool.

For prisområde Kristiansand (NO2), er det den høyeste døgnsnittprisen som sørlendingene har opplevd. Det har aldri vært så stor prisforskjell mellom nord og sør i Norge.

På det høyeste koster strømmen 2,15 kr/kWh på Sørlandet. Det skjer på kvelden, mellom klokken 20 – 21. Billigst er det midt på dagen, mellom klokken 14-15, med en pris på 1,67 kr/kWh.

Prisområde Lørdag Fredag Endring
Oslo 155,6 149,7 5,9
Kristiansand 205,2 210 -4,8
Bergen 155,6 149,7 5,9
Trondheim 4 6,8 -2,8
Tromsø 4 6,8 -2,8

Spotpriser i morgen i øre/kWh.

Femti ganger dyrere i sør enn i nord

I Midt- og Nord-Norge kan de med god samvittighet skru på kjøleanlegget i sommersolen. Strømprisen nord for Dovre og Sognefjorden går ikke høyere enn fem øre/kWh sent på kvelden. Snittprisen for lørdag havner på fire øre, og er du en morgenfugl, kan du nyte den aller billigste timesprisen mellom klokken 6-7. Da legger strømprisen seg på 2,5 øre/kWh.

Vi må lete tilbake til 2020 i statistikken for å finne lavere lørdagspriser for Midt- og Nord-Norge.

Prisforskjellen har aldri vært større mellom prisområdene i Norge. I morgen er strømprisen i sør, femti ganger så høy som i Midt- og Nord-Norge.

Vanligvis import i helgene, men ikke i morgen

Så langt i år er det importert mer enn det er eksportert til Tyskland, men i morgen er det nesten full eksport hele dagen.

Mot England er det noe mer import enn eksport i morgen.

For prisområde Kristiansand (NO2), som har historisk lave fyllingsgrader for årstiden, så produseres det mer strøm, enn det forbrukes i prisområdet. Det vil si at det går mer strøm ut av Sørlandet enn inn.

Det sendes så mye strøm som mulig fra Oslo og Bergen, som igjen sendes videre ned til Tyskland.

Det er ingen flyt på kabelen mot Nederland. Den er ute i drift etter at det ble funnet et brudd i kabelen på nederlandsk side i mai.