Administrerende direktør i Skandia Greenpower, Tommie Rudi, har tidligere sagt at det er behov for konsolideringer i markedet. Nå er noen av dem på plass.

Rudi bekrefter at Skandia Greenpower kjøper Saga Energi. Etter det Europower erfarer, kjøper Skandia Greenpower også hele kundeporteføljen til Agva Kraft. Rudi vil imidlertid ikke bekrefte det sistnevnte.

– Vi har hatt dialoger med en rekke selskaper den siste tiden. Selger av den aktuelle kundeporteføljen er ikke offentliggjort, sier han.

Begge transaksjonene vil skje første halvår 2024.

– Etter dette blir selskapet mer lønnsomt. Skandia vil være veldig godt posisjonert neste år og spesielt inn mot 2025, når vi får full effekt av den siste transaksjonen, sier Rudi.

Skandiaenergi Omsetning AS, som er konsernets strømsalgselskap, hadde i fjor en omsetning på 527 millioner kroner, og et resultat før skatt på minus 58 millioner kroner. Etter første halvår i år var egenkapitalen i selskapet nede på 12 millioner kroner.

Agva Kraft er langt større, med en omsetning i fjor på 766 millioner kroner. Men også dette selskapet tapte penger: 52 millioner kroner før skatt. De to siste årene har selskapet tapt nesten 100 millioner kroner på strømsalg.

Egenkapitalen i Agva Kraft var tapt ved nyttår, og var på minus 88 millioner kroner.

Blir eneeier av Saga Energi

I den første transaksjonen kjøper Skandia Greenpower aksjene i Saga Energi og blir 100 prosent eier. I den andre transaksjonen flyttes kundene over til Skandia Greenpower og eierne av Agva Kraft får aksjer i selskapet.

– Kjøpet gjøres opp i en emisjon. Vi kjøper kundene for en avtalt sum og de kjøper nye aksjer i selskapet til samme sum.

Etter dette er gjennomført, kommer Skandia Greenpower til å ha 35.000 heleide kunder og 48.000 kunder til sammen, gjennom deleide kunder i Klarkraft.

– Det er behov for konsolidering hvis man vil opprettholde konkurransekraft og lønnsomhet. Vi ønsker oss stadig flere kunder, gjentar Rudi.

Videre er Skandia Greenpower i dialog med flere aktører om oppkjøp.

– Vi har ikke avtalt noe, men vi har mottatt interesse fra flere, sier Rudi.