Som Europower har omtalt, vil norske strømpriser mer enn doble seg det neste døgnet, fra 102 øre/kWh torsdag til 218 øre fredag.

Det gjelder prisområdene Østlandet (NO1) Midt-Norge (NO5) og Vestlandet (NO2).

På Sørlandet derimot (NO2) vil døgnprisen fredag være rundt 102 øre, omtrent det samme som torsdag.

Det er Finland som er årsaken til de høye prisen på Østlandet, Vestlandet og Midt-Norge. I Finland vil døgnprisen være over 10 kroner/kWh fredag, og i den dyreste timen er prisen over 21 kroner/kWh.

Det er den prisen som smitter over til Norge.

Finsk smitte

Kraftanalytiker Tor Reier Lilleholt i Volue Insight forteller at det er flere finske kraftverk som er ute av drift; både kull-, gass og kjernekraft.

– Det er mye finsk kullkraft som er ute. I kombinasjon med lav temperatur, så sliter de med kapasiteten. Det smitter inn i Sverige og videre inn i Østlandet (NO1) og Midt-Norge (NO3). Siden det er svært god nettkapasitet mellom øst og vest i Norge, smitter prisen også videre til Vestlandet (NO5), sier Lilleholt til Europower.

At NO2 slipper unna de høyeste prisene, kan sørlendingene takke utenlandskablene for.

– Tyskland har lav strømpris på grunn av lav gasspris, og Tyskland og Sør-Norge henger sammen i pris. Så nå får Sørlandet nytte av at denne landsdelen henger sammen med Tyskland, sier Volue-analytikeren til Europower.

Vil bedre seg

Den finske situasjonen er forventet å være forbigående.

– Det er mellom 500 og 1000 MW produksjonskapasitet som har falt ut på et tidspunkt de absolutt kunne trengt den. Det er forventet at denne produksjonen vil være på plass igjen i løpet av sent fredag, i hvert fall før helgen, forteller Lilleholt.

– Betyr det at de veldig høye prisene er forbigående?

– Ja, vi kan forvente lavere priser etter fredag. Det vil roe seg til helgen, mens det være vær-avhengig mandag og tirsdag. Det er meldt mer vind og høyere temperaturer over helgen, og det bør gi lavere priser, sier Lilleholt.