Strømprisen blir mandag i snitt på 125 øre/kWh i Sør-Norge, viser tallene fra Nord Pool søndag ettermiddag.

Strømmen koster mest klokken 08 i Sør-Norge, da prisen når 197 øre/kWh, før nettleie, avgifter og eventuelt strømstøtte. Billigst blir strømmen i tre timer fra klokken 02.00 i sør, med 114 øre/kWh.

I Midt-Norge (NO3) skal kundene betale 31 øre/kWh i snitt mandag. I Nord-Norge (NO4) blir prisen 27 øre/kWh.

Prisene i Stockholm-området er de samme som i Sør-Norge mellom klokken 5 og 14. Resten av døgnet er svenskenes hovedområde på nivå med Midt-Norge. Strømprisene blir dermed klart høyere i Sør-Norge enn i Sverige, men lavere enn i Storbritannia og på kontinentet. Dermed blir det mandag en veldig typisk dag akkurat nå, med stor netto eksport ut fra Norge (110 GWh). Det er til tross for at kapasiteten på kabelen til Tyskland er halvert på grunn av teknisk feil.

Grafikken under viser strømprisen per time mandag. Klikk på de ulike prisområdene for å vise/skjule hvert enkelt.

99,9 prosent eksport til Storbritannia

Fortsatt går det full eksport fra Sør-Norge til Storbritannia. Så langt i februar har 99,9 prosent av flyten over NSL-kabelen vært fra Norge til England. Vi må tilbake til romjulen i fjor for å finne en dag der vi hadde netto import fra Storbritannia.

Hittil i år ligger eksporten på godt over 1,4 TWh til Storbritannia. Det er 38 prosent mer netto eksport til den britiske øya, enn i samme periode i fjor. I uke 1–8 i fjor var netto eksport såvidt over 1 TWh, ifølge Nord Pools statistikker.

Noe av forklaringen på dette er at kapasiteten på kabelen i praksis er større i år enn på dette tidspunktet i fjor. Det var først i mars i fjor at flyten gikk for fullt via NSL.

Grafikken under viser hvor stor flyten har vært begge veier i de første åtte ukene i år.

Europower har tidligere fortalt at de som selger strøm til kabelen fra NO2, taper penger på den handelen hver tredje time. Mandag skjer dette igjen. Når prisene i Sør-Norge er på det høyeste, og det går maksimalt med strøm til Storbritannia, ligger prisen på kabelen nesten 33 øre/kWh lavere enn prisen i Sør-Norge. Bare på den ene timen taper handelsaktørene på norsk side over 400.000 kroner på differansen mellom spotprisen i Sør-Norge og prisen på NSL.

En finansiell aktør som opererer i markedet taper penger direkte fordi strømmen må kjøpes fra noen andre. Er det en vannkraftprodusent som selger strømmen direkte på kabelen, er dette en ekstrainntekt som går tapt.

Totalt går selvsagt eksporten med stort overskudd. Norge selger strøm til Storbritannia verdt 39 millioner kroner mandag.

Februarfasiten klar mandag

Februar avsluttes tirsdag, så først mandag blir det klart hva strømstøtten blir i Sør-Norge. Det blir ikke strømstøtte i NO3 eller NO4.

Prisene mandag betyr at februar sannsynligvis blir den nest billigste i Sør-Norge av de siste 15 månedene, bare slått av november i fjor. Ellers må vi antakelig tilbake til november 2021 for å finne lavere strømpriser. Fasiten blir altså klar mandag.