Samtidig som forbruket av strøm faller som følge av fridag i morgen, stiger vindkraftproduksjonen flere steder i Europa.

Flere steder i Europa gjør det at det produseres mer strøm enn det er ventet å forbruke.

Overproduksjon sørger for at strømprisen kollapser i hele Nord-Europa i flere timer i morgen. Denne strømmen importerer Norge og sørger for at strømprisen kollapser også her i landet.

Mellom klokken 14 – 15 faller strømprisen helt ned til 0,08 øre/kWh i hele landet og hele Nord-Europa.

Overproduksjon i Frankrike

Tidligere denne sommeren er det Nederland som har sørget for å kollapse strømprisene på dager med lavt forbruk, men til i morgen er ser det ut til at den siste kilowattimen som får systemet til å knele, kommer fra Frankrike.

Det kan vi se ut fra Nord Pool sin oversikt over planlagt flyt av kraft i Europa. Der eksporterer Frankrike gjennom hele dagen til sine naboland, også nordover mot Nederland.

I tillegg til uendret kjernekraftproduksjon fra i dag til i morgen, vil også Frankrike få noen vindkast som vil løfte strømproduksjonen gjennom dagen. I sum gjør dette at det produseres mer strøm enn det forbrukes, og prisene faller kraftig.

I England faller også prisen kraftig til i morgen. Det sørger for at vi faktisk netto-importerer strøm fra England i morgen.

Hittil i år har vi eksportert nesten 50 ganger så mye som vi har importert over Englandskabelen. Faktisk så skal vi brutto-importere nesten ti prosent av det vi har brutto-importert så langt i år.

Kraftig fall i norske strømpriser

De norske strømprisene vil til i morgen bli barbert med 20 – 40 prosent. Billig strømimport kombinert med lavere forbruk bidrar til å trekke snittprisene kraftig ned.

Prisområde Lørdag Fredag Endring
Oslo (NO1) 56,6 78,4 -28 %
Kristiansand (NO2) 64,6 106,0 -39 %
Bergen (NO5 56,6 78,4 -28 %
Trondheim (NO3) 21,0 25,8 -19 %
Tromsø (NO4) 20,5 25,8 -21 %

Strømpriser i øre/kWh notert på Nord Pool eksklusive moms, skatter, nettleie og strømstøtte.