Det Geilo-baserte strømselskapet Ustekveikja Energi omsatte i fjor for 1,5 milliarder kroner og hadde et lite overskudd på omkring 25 millioner kroner. Selskapet har gått med overskudd de siste årene selv om det ikke har vært stort.

Men i år kan det bli røde tall, ifølge administrerende direktør Jan Olav Trillhus. Bakgrunnen er de svært høye prisene, som han mener kan ta knekken på flere små og mellomstore strømselskaper. Til lokalavisen Hallingdølen uttalte Trillhus nylig følgende:

– Me er ikkje glad i slike prisar. Det er ikkje korrekt at Ustekveikja Energi tener store pengar om dagen. Dei som tener pengar er staten og kraftprodusentane. Elles er det raude tal for veldig mange straumleverandørar.

Må opptre som en bank og legge ut for 60 dager

Årsaken er kostnader/utlegg knyttet til daglig oppgjør mot kraftbørsen Nord Pool for kundenes forbruk og om sikringskontrakter på kraft hos Nasdaq for levering i fremtiden. Han forteller til Europower at Ustekveikja må, i likhet med mange andre selskaper, stille sikkerhet for å for å sikre kraftprisen på Nasdaq-børsen. Denne øker drastisk når strømprisene skyter i været.

Slik situasjonen er nå, trenger Ustekveikja opp mot to milliarder kroner for å garantere handlene både på Nord Pool og Nasdaq. Trillhus påpeker at selskapet opptrer nærmest som en bank og legger ut for opptil 60 dager framover.

– Prisene har heldigvis gått noe ned i det siste, og vi føler at vi har kontroll på situasjonen selv om vi ikke skulle nå budsjettmålet for året, sier han til Europower.

Ustekveikja eies 100 prosent av Hol kommune. Naturlig nok kan ikke Trillhus og co forvente økonomisk støtte fra eier og på den måten sette kommuneøkonomien i spill.

– Nei, men vi er heldige som har en god bankforbindelse. Derfor er vi ikke bekymret for vår egen økonomi, slik situasjonen er nå. Det er nok verre stilt med andre mindre strømselskaper, sier han.

– Men hvis vi får en tørr høst og en kald vinter med lite nedbør, hvis Ukraina-krigen fortsetter og gassprisen fortsatt er koblet til strømprisen - da kan det bli virkelig ille, legger han til.

Sendte bekymringsmelding til myndighetene

– Den svenske og finske staten har stilt med krisehjelp i denne situasjonen, den norske staten har så langt ikke gjort det. Hva tenker du om det?

– Det er viktig at norske myndigheter følger godt med slik at vi unngår at veldrevne selskaper går over ende, sier han og forteller at Ustekveikja gjennom ulike kanaler har vært med på å sende bekymringsmeldinger til Olje- og Energidepartementet og Finansdepartementet i sakens anledning.

– Vi har så langt ikke fått noen klare svar fra myndighetene, sier Trillhus som frykter det kan gå virkelig ille hvis det ikke kommer en ordning på plass raskt hvis det skulle bli prekært.

Og da tenker han ikke bare på at økonomien til strømsalgselskapene kan kollapse.

– Man kan også risikere å havne i samme situasjon som i 2008 da flere finansinstitusjoner gikk over nede. Jeg er også bekymret for næringslivet og spesielt kraftkrevende industri som nå opplever et enormt likviditetsbehov som følge av de høye kraftprisene, sier Trillhus.