Tirsdag er det strømkundene i Oslo (NO1) som må betale aller mest for strømmen.

Det er bare ett av de norske prisområdene hvor strømprisen synker i morgen fra i dag - nemlig helt i nord i Tromsø (NO4).

NO1 får på sin side en prisøkning på 60 prosent i morgen.

Prisområde Mandag Tirsdag Endring (%)
Oslo (NO1) 98 157 +60
Kristiansand (NO2) 97 113 +16
Trondheim (NO3) 96 109 +14
Tromsø (NO4) 94 74 -21
Bergen (NO5) 96 108 +12,5

Tall i øre/kWh. Hentet fra Nord Pool.

Det er to timer i løpet av døgnet at spotprisen passerer 3 kroner/kWh. Den aller dyreste timen er mellom klokken 08:00 og 09:00 hvor prisen i NO1 ligger på 311 øre/kWh.

Dette er den dyreste timen i alle de norske prisområdene, men Oslo får altså en spotpris som er mer enn dobbelt så høy som i prisområdene Trondheim (NO3), Tromsø (NO4) og Bergen (NO5).

Den samme timen får også Sør-Sverige, Finland, Baltikum og prisområdet DK2 i Danmark den samme strømprisen som NO1.

Kulde og reaktorer som er ute

Kraftanalytiker i Volt Power Analytics, Olav Botnen, sier at dette ikke er et uventet prisbilde.

– Det blir ganske kaldt mange steder i morgen. I tillegg er det to reaktorer som er ute for reparasjon - både en mindre reaktor i Finland og en halv større reaktor i Sverige, sier han til Europower.

Dette gjør at prisen på Østlandet gjør et hopp - spesielt i morgentimene.

Forrige uke forklarte Botnen at kontinentet kan være med på å bremse potensielle høye priser i prisområdet NO2 (Kristiansand). Det er dette som skjer i morgen.

– Det bremses nok litt av kontinentet, sier Botnen.

Prisen på kontinentet er også påvirket av at det har blitt billigere gass og CO2-kvoter gjennom handelen de siste dagene.

Fall i systempriskontraktene

Mandag morgen skjedde det et større prisfall på de nordiske systempris-kontraktene på Nasdaq.

– Systempriskontraktene for de nærmeste produktene falt med 9-10 prosent på morgenen i dag. Det ble en ganske heftig nedgang, fordi det ble endringer i værvarselet over helgen. Den kuldebølgen vi kommer inn i nå er relativt kjapt over, så kommer det inn våtere og mildere vær igjen allerede til helga, og i tillegg virker prisfall på handelen med gass og CO2-kvoter inn, sier Botnen.