Denne uken har SSB lagt frem elektrisitetsstatistikken for årets første kvartal. Der kommer det blant annet frem hva strømkundene i gjennomsnitt betalte for strømmen.

I snitt betalte husholdningene 53,5 øre/kWh før merverdiavgiften, nettleien og avgiftene legges på toppen. Det er det høyeste siden første kvartal 2019. Da lå den tilsvarende prisen på 55,2 øre/kWh, og det er nesten 2,5 ganger så mye som i fjorårets siste kvartal.

Gjennomsnittsprisen for tjenesteytende næringer var noe lavere. De betalte 49,1 øre/kWh, og det er hele 30,8 øre/kWh mer enn i fjerde kvartal i fjor.

Den kraftkrevende industrien betalte i snitt 33,5 øre/kWh, og det er den høyeste prisen de har betalt ifølge SSB-statistikken som strekker seg tilbake til 2012.

Det betyr at husholdningene betalte tett oppunder 60 prosent mer for strømmen enn den kraftkrevende industrien i årets første kvartal.

Vi skal imidlertid ikke lenger tilbake enn til det foregående kvartalet for å se tall som viser at det var motsatt. For gjennom hele fjoråret kom husholdningene billigere ut enn den kraftkrevende industrien.

  • 1. kvartal 2020: 26,8 øre/kWh / 30,1 øre/kWh
  • 2. kvartal 2020: 14,9 øre/kWh / 26,7 øre/kWh
  • 3. kvartal 2020: 14,4 øre/kWh / 28,4 øre/kWh
  • 4. kvartal 2020: 22,2 øre/kWh / 28,3 øre/kWh

Strømprisen svinger mye, og både husholdningene og de tjenesteytende næringene har en strømpris som stort sett svinger i takt med spotprisene. Det er riktignok en del som har inngått langsiktige fastprisavtaler, men i det store og hele følger strømprisen markedet.

Den kraftkrevende industrien baserer seg i større grad på langsiktige avtaler, og har dermed en mer jevn priskurve.

Strømprisen for husholdningene og tjenesteytende næringer følger stort sett spotprisen i markedet, mens den kraftkrevende industrien har en mer stabil prisutvikling, ifølge SSB.