Onsdag meldte NVE at det i forrige uke ble satt eksportrekord fra Sør-Norge. Da gikk det 795 GWh, noe som var det meste som til da var eksportert fra de tre sørlige prisområdene.

Nå viser tall fra Nord Pool at kraftbransjen i inneværende uke har satt eksportrekord for hele landet.

De fem prisområdene har samlet sist uke eksportert 1009 GWh. Det er ny norgesrekord.

Den gamle rekorden ble satt i uke 48 i fjor, i slutten av november. Den var på 870 GWh.

Sør-Norge har den største eksportkapasiteten og dermed også den største flyten mot utlandet. I Trøndelag (NO3) og Nord-Norge (NO4) er eksportrekorden for én uke på 370 GWh, fra uke 47 i fjor. Den blir ikke slått denne uken.

Grafikken over viser hvordan situasjonen er totalt endret siden i fjor høst. Den gangen var det eksport fra Nord-Norge og Trøndelag, men ganske stor import i Sør-Norge.

Nå er det motsatt – og bildet i fjor er det som var uvanlig. Det normale er at Norge eksporterer strøm på denne tiden av året.

Siden det blir norsk rekord totalt, blir det naturligvis også eksportrekord for Sør-Norges egen del denne uken. Per søndag klokken 19 har eksporten vært på cirka 886 GWh.

NVE beregner eksport som produksjon minus forbruk. Det er den samme metoden Europower har brukt i dette regnestykket, basert på produksjons- og forbruksdata hos Nord Pool.

Vått vær i Sør-Norge – lite vind og sol på kontinentet

Den høye eksporten fra Sør-Norge skjer som følge av veldig lav pris i særlig prisområdene Oslo (NO1) og Bergen (NO5).

Torsdag denne uken skrev Europower om at Oslo og Bergen har hatt de laveste strømprisene i Europa ei hel uke.

De siste par dagene har Midt-Norge og Nord-Norge bikket under NO1 og NO5 i pris, men bare såvidt.

Den lave prisen for Øst- og Vestlandet kan blant annet forklares med det våte været i disse landsdelene den siste tiden. Det toppet seg da ekstremværet «Hans» for alvor traff Østlandet.

I sin ukentlige kraftsituasjonsrapport skrev NVE onsdag at forrige ukes eksportrekord var et resultat av mye nedbør, lave priser i Sør-Norge og høye spotpriser sørover i Europa på grunn av lite sol- og vindproduksjon.

Dermed var kontinentet avhengig av eksporten fra Norge.

Høsten er eksportperiode

I NO1 er det dessuten helt fulle vannmagasiner, slik at området er avhengig av å få levert strøm også til Sverige. Dermed har det i flere dager vært null import av strøm til Norge.

Historisk har denne tiden av året alltid vært en eksportperiode for Norge. Grafikken under viser nettoeksporten for uke 30–34 de siste elleve årene. Årets eksport er den største for disse kalenderukene – større enn ekstremåret 2020 da prisene var helt i bunn og magasinene nærmest fylt til randen.