Utvekslingsforbindelser mellom prisområder med forskjellig pris, gir et handelsoverskudd ved at et billig område eksporterer til et dyrt område.

I morgen er prisdifferansen mellom England og Sør-Norge på hele 86 øre/kWh i gjennomsnitt over døgnet. England eksporterer 26,6 GWh strøm til Sør-Norge gjennom døgnet.

Det totale handelsoverskuddet er på 23 millioner kroner. Statnett og National Grid sitter igjen med 21 millioner, og markedsaktørene som har handlet på kabel-auksjonen sitter igjen med to millioner kroner av handelsoverskuddet.

Ifølge morgenrapporten til Energy Quantified, vil det produseres omtrent 30 prosent mer enn normal vindkraft i England til i morgen, samtidig som temperaturene er nesten to grader høyere enn normalt for årstiden. I kombinasjon med fallende gasspriser, bidrar dette til lavere spotpriser.

Til sammenligning så legges det opp til 38,5 GWh eksport til Tyskland og Danmark til i morgen. Handelsoverskuddet der ligger an til å bli i underkant av 9 millioner kroner i morgen. Til forskjell fra Englandskabelen, så deles ikke handelsoverskuddet mellom kabel-eier og markedsaktører. Har tar kabel-eier hele fortjenesten.

I sum er det nettoimport på 4,7 GWh til Sør-Norge i morgen, inkludert flyten fra Midt-Norge. Det er ventet import fra både England og Nederland i morgen.

Prisnedgang i nesten hele Europa

Strømprisene er generelt ned i hele Europa, med unntak av Danmark og Sør-Sverige. Prisnedgangene varierer fra Sør-Norge med omtrent 3 prosent nedgang til England som opplever 25 prosent nedgang.

Prisområde Onsdag Tirsdag Endring
Oslo (NO1) 160,3 164,2 -2 %
Kristiansand (NO2) 160,3 164,2 -2 %
Bergen (NO5 160,3 164,2 -2 %
Trondheim (NO3) 20,5 27,4 -25 %
Tromsø (NO4) 16,9 21,2 -20 %

Prisene er i øre/kWh eksklusive avgifter, nettleie og evt. strømstøtte.

Store variasjoner i strømprisene i morgen kommer fra varierende priser i land Norge utveksler strøm med. Spesielt de sørsvenske prisene har ekstreme prisvariasjoner i morgen. Det er netto eksport mot Sverige fra Sør-Norge i morgen.

</p><div style="width:100%!;margin-top:4px!important;text-align:right!important;"><a class="flourish-credit" href="https://public.flourish.studio/visualisation/11508228/?utm_source=embed&amp;utm_campaign=visualisation/11508228" target="_top" style="text-decoration:none!important"><img alt="Made with Flourish" src="https://public.flourish.studio/resources/made_with_flourish.svg" style="width:105px!important;height:16px!important;border:none!important;margin:0!important;" /></a></div><p /><p class="subhead" data-element-type="subhead" data-element-label="Body subhead">Terminprisene fortsetter pristrenden nedover</p><p>Sammen med fallende gasspriser, faller også terminprisene i dag. Det er femte dagen på rad med nedgang i de Nordiske terminprisene. Den nordiske terminkontrakten for leveranse i 1. kvartal har falt 20 prosent på de fem siste handelsdagene, viser tall fra Nasdaq.</p><p>Hovedforklaringen ligger i gassprisen, som har falt mer enn 27 prosent i samme periode.</p><p><iframe src="https://flo.uri.sh/visualisation/11508720/embed" title="Interactive or visual content" class="flourish-embed-iframe" frameborder="0" scrolling="no" style="width:100%;height:600px;" sandbox="allow-same-origin allow-forms allow-scripts allow-downloads allow-popups allow-popups-to-escape-sandbox allow-top-navigation-by-user-activation" /></p><div style="width:100%!;margin-top:4px!important;text-align:right!important;"><a class="flourish-credit" href="https://public.flourish.studio/visualisation/11508720/?utm_source=embed&amp;utm_campaign=visualisation/11508720" target="_top" style="text-decoration:none!important"><img alt="Made with Flourish" src="https://public.flourish.studio/resources/made_with_flourish.svg" style="width:105px!important;height:16px!important;border:none!important;margin:0!important;" /></a></div>