Det viser onsdagens oppdatering fra Nord Pool.

Igjen er det Bergen-området som torsdag får de høyeste strømprisene i Norge, mens Nord-Norge blir suverent billigst i Nord-Europa.

Slik er døgnprisene i de norske prisområdene torsdag:

Område Navn I dag I morgen Endring
NO1 Oslo 50 85 70 %
NO2 Kristiansand 50 85 70 %
NO5 Bergen 58 86 48 %
NO3 Trondheim 46 76 66 %
NO4 Tromsø 38 49 29 %

I Oslo og Kristiansand øker prisen med 35 øre/kWh.

Pristoppen blir nådd klokken 17. Da er spotprisen i Sør-Norge på 1,36 kr/kWh, før avgifter, nettleie og strømstøtte.

De nordnorske prisene er dermed igjen frikoblet fra resten av kraftmarkedet. I morgen er det hele 29 øre/kWh forskjell opp til prisene i Nord-Sverige.

I praksis betyr det at det blir full produksjon i Nord-Norge torsdag, uten at produsentene får spesielt godt betalt.

– Siden det er en svak ressursutvikling, er det stort potensial for å holde en høyere pris. Skal de stoppe å eksportere, må prisen være lik, påpekte sjefanalytiker i Volue Insight, Tor Reier Lilleholt, til Europower tidligere denne uken.

Før oppgangen som nå kommer i morgen, har falt voldsomt utover i januar, og ligger i Sør-Norge langt under prisnivået for ett år siden. For produsentene er foreløpig effekten antakelig ganske liten, ettersom kraftproduksjonen er mye høyere så langt i januar enn på samme tid i fjor. Innenlands forbruk har vært mye høyere i år, først og fremst på grunn av det kalde været.

Prisene torsdag er fortsatt lavere enn gjennomsnittet så langt i januar. I Oslo-området (NO1) er snittprisen for januar nå på 98 øre/kWh.

Grafikken under viser hvordan prisen utvikler seg gjennom torsdagen, før avgifter, nettleie og eventuell strømstøtte. Her kan man også se hvordan Nord-Norge ligger helt for seg selv prismessig.

Eksporterer

Prisene i Norge er i hovedsak lavere enn i landene rundt oss. Dermed blir det samlet sett en netto eksport på 67 GWh. Det er ikke spesielt mye.

Det uvanlige er at det er Sverige som mottar mest strøm fra Norge torsdag, først og fremst på grunn av stor eksport fra NO1 til Stockholms-området og fra Nord-Norge til Nord-Sverige.

I hovedsak er det eksport til Storbritannia også på torsdag, med full flyt fra NO2 til den britiske øya i de første 12 timene. Siden er flyten langt mindre, og i tre timer er det britene som eksporterer strøm til Norge.

De siste dagene har for øvrig utenlandsforbindelsen til Nederland vært ute av drift, på grunn av en teknisk feil på nederlandsk side. Ifølge nyeste markedsmelding på Nord Pool skal driften komme i gang igjen fredag.