Temperaturene i Norden ligger nesten tre grader under det som er normalt for årstiden. I Tyskland ligger temperaturen nesten seks grader under sesongnormalen, ifølge analysebyrået Energy Quantified.

Forbruket av strøm er høyere i dag enn det var for en uke siden.

Selv om strømprisene faller litt ned til i morgen, så vil strømprisen ligge høyere enn det som er gjennomsnittet så langt i år. Det gjelder for hele landet, utenom Nord-Norge.

I nord vil de fortsatt ha Europas billigste strøm også i morgen.

Prisområde Onsdag Tirsdag Endring
Oslo (NO1) 130,6 133,0 -2 %
Kristiansand (NO2) 130,6 133,0 -2 %
Bergen (NO5 130,6 133,0 -2 %
Trondheim (NO3) 122,1 123,6 -1 %
Tromsø (NO4) 36,4 37,0 -1 %

Strømpriser i øre/kWh, eksklusive moms, skatter, nettleie og strømstøtte. Kilde: Nord Pool.

Høyeste pris i Sør-Norge i morgen er rundt frokosttider. Da vil strømprisen toppe ut på 1,93 kr/kWh. Landsdelen vil ikke se lavere priser enn 1,23 kr/kWh.

I Midt-Norge er det kun de tre siste timene i morgen natt, hvor strømprisen går under 1 kr/kWh. Ellers vil Midt-Norge ha identiske priser som Sør-Norge i alle timene mellom 04 – 20.

Strømprisene i Nord-Norge er som vanlig spesielle. Intern-konkurransen mellom produsentene er så stor at de presser prisene helt ned til 33 øre/kWh på det laveste. Rundt frokosttider vil prisen toppe ut på 41 øre/kWh.

Sjeikene påvirker strømprisen

Oljeprisen gjorde et overraskende hopp denne uken etter at oljekartellet OPEC+ valgte å kutte produksjonen av olje med 1,15 millioner fat fra mai og ut året.

Etter at oljeprisen nådde en bunn, 20. mars, på omtrent 67 doller per fat, har oljeprisen steget 20 prosent på to uker og handles i dag på 81 dollar.

Den europeiske gassprisen har fulgt det samme mønsteret som oljeprisen og har steget fra omtrent 39 euro/ MWh 20. mars. Det ble handlet helt opp i 51 euro/MWh i går. Det er 30 prosent prisoppgang på to uker. Det er vestentlig mer oppgang enn det oljeprisen har opplevd, men markedsaktørene sender i dag gassprisen noe ned igjen. Ved 15-tiden tirsdag handles den europeiske gassprisen på 49 euro/MWh.

Prissmitte mellom energibærere er ikke noe nytt. Over tid er det stor korrelasjon mellom gass-, olje- og kullpriser. Noen kontrakter på gassleveranse er i tillegg såkalt oljeindekserte.

20. mars nådde også fremtidsprisene på strøm en slags bunn. For leveranse av strøm på den nordiske systemkontraken for tredje kvartal (august – oktober), var prisen 42,75 €/MWh denne datoen. I dag handles samme kontrakt for 57,50 €/MWh. Det er en oppgang på nesten 35 prosent.

Prisen på alle fremtidskontraktene på Nasdaq (fra neste uke og ti år frem i tid) faller i dag, sammen med gassprisen.