I august 2019 ble det kjent at IT-giganten Google hadde kjøpt en tomt på nesten 2000 mål nord for Skien, i den hensikt å bygge et av verdens største datasentre. Google har ennå ikke bestemt seg for om det blir bygging.

Planene ble møtt med lokal jubel da man håpet det ville føre til mer aktivitet, men det er også sterk motstand - i alle fall i leserbrevspaltene i lokalavisene. Noe av årsaken til dette er det enorme kraftbehovet et slikt senter vil ha.

Årlig forbruk på over 4 TWh

Ifølge Varden og Telemarksavisen dreier det seg om et årlig strømforbruk på minst 4 TWh, noe som er en sju ganger mer enn hva den aktuelle vertskommunen til senteret bruker. Det totale strømforbruket i Norge vil i år bli et sted mellom 130 og 140 TWh.

Hvis dette senteret hadde vært i drift nå kunne det fått store konsekvenser prisen.

– Man kan snakke om en dobling av strømprisen, hvis senteret ble satt i drift i dag, sier kraftanalytiker Sigbjørn Seland i StormGeo, til NRK Vestfold og Telemark.

Sigbjørn Seland. Foto: Haakon Barstad

– I en mer normal situasjon vil et økt strømforbruk i den størrelsen vi her snakker om, påvirke i veldig stor grad, legger han til.

NRK opplyser å ha snakket med flere fagfolk som sier seg enige med Seland. Kraftanalytiker Tor Reiner Lilleholt i Volue Insight mener at datasenteret ville ført til økt strømpris en periode, men at det ikke er snakk om en dobling.

Datasentre en sentral driver til økt kraftforbruk

I fjor høst ga NVE ut en markedsanalyse om viste at ulike elektrifiseringstiltak vil øke kraftforbruket med 23 TWh fram mot 2040. Utbygging av datasentre nevnes som en av de nye storbrukerne av strøm framover.

NVE uttalte da at mer kraftforbruk vil øke strømprisen, men at økt utbygging vil dempe prisveksten. Men det vil igjen føre til flere naturinngrep.

– Forenklet kan vi si at alle ønsker lave kraftpriser, økt kraftforbruk til elektrifisering og ny industri, og å slippe å bygge ut mye ny kraftproduksjon. Men det regnestykket går ikke opp. Vi kan få to av ønskene oppfylt, men ikke alle tre, uttalte NVE-sjef Kjetil Lund den gang.

I et analyse fra 2019 anslår NVE at kraftforbruket i datasentre vil være et sted mellom 4 og 14 TWh i 2040.

Venter seks ganger høyere strømforbruk fra datasentre

Statnett forventer ikke noen stor vekst i strømforbruk fra datasentre de neste fem årene. I år er denne industrien forventet å bruke 2 TWh, og øke til 3 TWh i 2026.

Etter det venter veksten i forbruk å ta fart. I 2030 forventes datasentre å forbruke 5 TWh. I 2040 er det økt til 8 TWh og til 12 TWh i 2050.

Tallene framkommer i Statnetts langsiktige markedsanalyse som ble lagt fram i sommer.